2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ramszesz a budapesti Szépművészeti Múzeumban

2008. augusztus 08. 14:45, utolsó frissítés: 14:45

A fáraók korának utolsó nagy időszakát mutatja be a budapesti Szépművészeti Múzeum Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című időszaki kiállítása. A péntektől megtekinthető tárlat 150 műtárgy, többek között a négy és fél ezer éves Palermói Kő, II. Ramszesz életnagyságú szobra, valamint egy római kori múmia segítségével hozza közel a Nílus-parti birodalom lenyűgözően gazdag kultúráját.

Utoljára 1975-ben láthatott a magyar közönség a fáraók korát felidéző, külföldi gyűjtemények anyagából létrejött kiállítást. A tárlat az év elején a ljubljanai múzeumban mutatkozott be, ennek egy lényegesen kibővített változatát láthatja a budapesti közönség.

"A 150 kiállított műtárgy kétharmada külföldről érkezett, olyan világhírű múzeumokból, mint a párizsi Louvre, a londoni British Museum, a bécsi Kunsthistorisches Museum, továbbá firenzei, római és zágrábi gyűjteményekből, míg mintegy 50 alkotást hazai intézmények adtak kölcsön" - mondta el Baán László főigazgató.

"Felejtsék el a piramisokat! Próbáljanak az egyiptomi társadalom és kultúra mély lelkiségére koncentrálni!" - üzent a budapesti közönségnek Francesco Tiradritti, a kiállítás külföldi kurátora.

A kairói Olasz Régészeti Intézet igazgatója úgy vélte, a Szépművészeti Múzeum időszaki tárlata szakmai szempontból érdekesebb a jelenleg Bécsben megtekinthető Tutankhamon-kiállításnál, mivel a "fáraonikus reneszánsz" bemutatásával új távlatokat nyit az Egyiptom-kutatásban. "És nem utolsósorban azért, mert van itt egy olyan tárgy, a Palermói Kő, amelynek elhozatala majdnem akkora eredmény, mint ha a Mona Lisát sikerült volna Budapesten bemutatni" - hívta fel a figyelmet az olasz régész.

Mint elmondta, a négy és fél ezer éves királylista a legrégebbi a saját műfajában, és olyan uralkodók neveit is tartalmazza, akikről jelenleg még semmit sem tudnak a kutatók. "A Louvre és a British Museum kicsit féltékenyek most ezért a Szépművészeti Múzeumra" - tette hozzá nevetve Francesco Tiradritti.

A kiállítás november 9-ig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS