2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mircea Cărtărescu a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

2011. április 12. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

Mircea Cărtărescu a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, a rendezvény április 14. és 17. között zajlik a fővárosban. Az író Sárkányok enciklopédiája című könyvét Szőcs Géza fordította magyarra. A csíkszeredai Bookart kiadó gondozásában megjelent kötetet április 14-én délelőtt mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

"A könyvben a kelet-európai mitológiai érzékenység, a szimbólumokban való önkifejezési ösztön ötvöződik briliáns írói technikával. Szép kihívás volt a fordítása, remélem becsülettel megfeleltem - jegyezte meg Szőcs Géza. - Ebből a műből a románságnak olyan arca ismerszik meg, amely eddig jellemzően nem volt ismerős a magyar olvasónak és amelyről úgy gondolom, rokonszenves. Ezek között van az önirónia képessége, a nemzeti pátosszal való leszámolás belső képessége ugyanúgy, mint a tájékozódás a világirodalom legmodernebb stílusirányzatai és eszközei iránt."

Cărtărescu tíz prózakötete közül már az ötödik jelenik meg magyarul a Miért szeretjük a nőket?, a Sóvárgás, a Káprázat című trilógia első kötete, valamint a Vakvilág - A bal szárny után. Verseskötetei közül a Levante című látott napvilágot magyarul 1998-ban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS