2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tizenegy magyar cigány festőnő képei egy albumban

2011. április 14. 10:25, utolsó frissítés: 10:30

Magyarországi cigány festőnők mintegy 80 képe látható a Színekben oldott életek című albumban, amely tíz interjút is tartalmaz a művészekkel.

A most napvilágot látott kötet címlapján Bada Márta Rózsák Madonnája című képe látható. A könyvben nemzedékeket átfogó válogatást találhat az érdeklődő a cigány festőnők munkáiból. A velük készült interjúkat Medgyesi Gabriella és Garancsi Györgyi készítette, mindegyik mellett ott van a festő fényképe – mondta el az MTI-nek Czibula Anna művészettörténész, a könyvet gondozó Protea Kulturális Egyesület kiadójának a vezetője.A kötetben szereplő tizenegy festőnő az esélyek teljes hiánya ellenére képes volt arra, hogy megvalósítsa önmagát és a család, a gyerekek mellett azt csinálja, amire vágyik. "Ezek az interjúk elképzelhetetlen belső erőről, lemondásról és elhivatottságról vallanak, a festmények pedig az egyetemes művészet vitathatatlan részét képezik" – emelte ki a művészettörténész.

Festészetüket meghatározza a mindennapi élet, a cigányhagyományok, a vallás és mindenekelőtt a család. Oláh Mara gyermekkorától rajzolja a család történetét. Az albumban az 1932-ben született Oláh Jolán naiv festő a kiindulópont, a mérce. Vele nem készülhetett interjú, mivel 2005-ben elhunyt.

Megtalálhatók a kötetben művészek szinte az egész országból. Bada Márta – aki most ünnepli 60. születésnapját – kiállítása a Madách Színház Tolnay Szalonjában május 5-ig látható. Orsós Teréz, Csoknyai Rozi, Nyári Irén, Ráczné Kalányos Gyöngyi, Milák Brigitta, Patai Zsuzsa, Balogh Mónika és Illés Bódi Barbara festményei láthatók még az albumban. Szuhay Péter, a Néprajzi Múzeum muzeológusa írta a kötet záró tanulmányát.

A képek többsége olaj-vászonra készült, de van olaj-farostlemezes is, mert ha nincs pénz vászonra, előkerül a farostlemez; van néhány üvegkép is – jegyezte meg Czibula Anna. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS