2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vallásosság és modernizáció a csángóknál - előadás Nagyváradon

2011. május 03. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

Peti Lehel, a romániai, kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vallásantropológiával foglalkozó kutatója az RMDSZ Bihar megyei szervezete által létrehozott, a kisebbségkutató intézettel közösen elindított Szacsvay Akadémia keretében zajló Magyarok Erdélyben – Fókuszban a kisebbségkutatás című előadássorozat következő meghívottja.

A Magyar Néprajz és Antropológiai Tanszék előadója, A moldvai csángók vallásossága című könyv szerzője a Vallásosság és modernizáció a moldvai csángó falvakban címmel tartja meg előadását május 4-én, szerdán 18 órától a nagyváradi Ady Endre Gimnázium dísztermében.

Az előadás a moldvai csángók hagyományos vallásosságának a modernitás közepette történő átalakulását mutatja be. Az előadó arra keresi a választ, hogy a szocializmus felbomlását követően milyen vallási és társadalmi folyamatok hatottak a moldvai csángó falvakban, és ezek milyen következményekkel jártak a hagyományos világlátáson alapuló közösségek mentalitására és életvezetésére. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS