2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekordáron kelt el Andy Warhol első önarcképe

2011. május 12. 12:07, utolsó frissítés: 12:07

Andy Warhol legelső önarcképe 38,44 millió dollárért kelt el a Christie's kortárs művészeti árverésén New Yorkban. A szerdai aukció az előzetes becsléseket túlszárnyaló, 300 millió dollár feletti bevétellel zárult, számos művész - köztük Warhol, Mark Rothko és Cy Twombly - alkotása kelt el rekordáron.


A 65 árverési tétel közül csupán három nem talált gazdára, a Christie's szerint 2008 óta nem értek el ilyen magas bevételt. Andy Warhol nyolc festménye összesen 91 millió dollárért kelt el. A legnagyobb csata az 1963-64-ben született Önarcképért folyt: a negyedórás licitháborúban végül egy európai magángyűjtő vásárolta meg a festményt 38,44 millió dollárért. A kék különböző árnyalataiban játszó, négy képből álló kompozíció viharkabátban és napszemüvegben ábrázolja a művészt.

A Christie's szakértői kedvező jelként értékelik az aukció sikerét. Laura Paulson, az árverési ház nemzetközi igazgatója megjegyezte: bár a művészeti piac még mindig nem olyan, mint a pénzügyi váláság előtt, a komoly árak már jelzik a bizalom megerősödését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS