2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki mint veti táncát... – az Ördögtérgye új bemutatója

2011. október 26. 16:23, utolsó frissítés: 16:23

Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes október 29-én, szombaton este mutatja be legújabb műsorát a Kolozsvári Magyar Operában. Az előadás több mint egy tucat erdélyi település hagyományos táncait, dallamait, énekeit idézi meg fiatalos, alternatív értelmezésben. Közreműködik a Gázsa zenekar Budapestről.„Az a legrosszabb bennetek, ti fölmagasló emberek, hogy nem tanultatok meg táncolni úgy, ahogy táncolni kell - túltáncolni saját magatokon! Mit számít, hogy félresikerültek vagytok?” A koreográfus és az együttes tagjainak közös műhelyét Nietzsche Zarathusztrájának fenti gondolatai vezették – mondja az előadás rendező-koreográfusa.

Orza Calin hozzátette, a néptánc műfaján belül és annak határait feszegetve próbáltak meg közelebb lépni a tánc jelenségéhez és valóságához, mintegy belülről megkeresni a táncban-való-lét igazát.

A kolozsvári táncegyüttessel közösen ezúttal nem a megszokott sémákra, elbeszélő történeteket illusztráló, narratív vonalvezetést követő mozdulatsorokra építettek.

Az előadás sokat vagy éppen keveset sejtető alcíme népkézláb fantázia, melynek hangulati ívét a hétköznapi élet humoros vagy éppen drámai pillanatainak könnyed fűzére képezi. A műsorban a hagyomány által átörökített formáknak és tartalmaknak ma is érvényes megfogalmazását keresik. Hitük szerint a tánc, mint létforma nyújtja a legegyedibb létkarakterisztikát. Ki mint veti táncát... úgy tárja fel belső valóságát - folytathatnánk az ismert közmondást sajátos értelmezésben. Weöressel együtt így gondolják: a tánc, „...ember-erővel így teremt - egy lépésből végtelent.”

Both József elmondta, különleges élmény volt a csapat tagjainak Orza Calinnel dolgozni, közel egy éves közös munka eredménye a most elkészült műsor.

Az együttes szeretettel vár mindenkit, remélik, nem csak a diákok, hanem a színház és operakedvelő közönség, valamint a nyugdíjasok is kíváncsiak lesznek a produkcióra. Jegyek elővételben (10 lej) a Kolozsvári Magyar Opera jegypénztárában kaphatók. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS