2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hagyományőrző egyesület alakult az utcai kockakövekért Rómában

2012. január 09. 16:40, utolsó frissítés: 2012. január 13. 12:46

Egykor Róma egész belvárosát apró, fekete kockakövek borították. Az olasz fővárosban sanpietrinónak (szentpéterinek) nevezik őket, mivel 1725-ben ilyen kockaköves padlózatot kapott a Szent Péter tér, mely azóta is őrzi eredeti burkolatát, és a Vatikán majdnem egész területét ez a kockakő fedi.

A Róma közeli Colli Albani dombjairól szállított bazaltkőből három különböző méretű kockát készítenek: a legelterjedtebb a 12x12-es, mely 6 cm magas. Ennél nagyobb a 18 cm magas változat, a legkisebb pedig a 6x6-os, mely a római Navona teret borítja.

A kockakő tradíciója a mai járműforgalomban a praktikussággal szembesült. Autósok, motorosok és magas sarkú cipőt viselő nők is a sima aszfaltot kedvelik az össze-vissza süllyedő és hézagos kockakővel szemben - írta a Corriere della Sera napilap római kiadása.

(Fotó: free-city-guides.com)(Fotó: free-city-guides.com)


"Ha süllyed és lyukak vannak a kockák között, nem jól tették le" - reagált a hétvégén megalakult római kockakőrakók egyesületének elnöke, Ilaria Giacobbi. Nagyapja és apja után ő vette át a Giacobbi család bazaltkőtelepét.

"A kockakőrakás művészet és szebbé teszi a szabadtéri múzeumnak számító Róma utcáit" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy ma már Rómában csak ötvenen értenek a mesterséghez. "Ha hagyjuk, hogy vietnámi bazalt és aszfalt lepje el utcáinkat, értékes szaktudás veszik el" - tette hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS