2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendezvények a Bod Péter-emlékév alkalmából

2012. január 20. 13:57, utolsó frissítés: 13:57

Idén Bod Péter 300. születési évfordulóját ünnepeljük, ennek tiszteletére több háromszéki településen rendezvényeket szerveznek, a Bod Péter Megyei Könyvtár koordinálásával, ugyanakkor az évforduló jegyében zajló programok lesznek Gyulafehérváron, Magyarigenben, Marosvásárhelyen, Budapesten stb., amelyek egy része a Kovászna Megye Tanácsa által lebonyolított szórványprogram kulturális vetületét is erősíti.

Az emlékrendezvények általános célkitűzése: Bod Péter, az irodalomtörténész, történetíró, lelkész és író pályáját, életművét közelebb vinni minél szélesebb közönséghez, emlékét ily módon felelevenítve kidomborítani írásainak, munkájának időtálló, ma is értelmezhető-hasznosítható vonatkozásait, ráirányítva a figyelmet a kultúra mai hasznára, szerepére is.

Tervezett rendezvények Háromszéken:

A születési évforduló (február 22.) környékén, a hónap közepén a Bod Péter Megyei Könyvtár megrendezi a 2011 novemberében V–VIII. osztályos háromszéki diákoknak indított, többfordulós olvasásnépszerűsítési–könyvtárhasználati vetélkedőjét, a Könyvkaland / Aventurile lecturii döntőjét, illetve megszervezi 2012. február 23-án a Bod Péter nevét viselő intézmények, szervezetek képviselőinek találkozóját és műhelybeszélgetését. A Kultúra és társadalom kapcsolata és kihívásai munkacímű műhelytanácskozás Bod életművét és ennek kapcsán főként annak ma is hasznosítható hozadékait, a kultúra, az oktatás, a hitélet, az értékőrzés és -átadás, a civil szervezeti lét, az értelmiségi szerepkör aktuális problémáit járja körül, a vetélkedő díjazottjainak bemutatása és a díjátadó ünnepség kíséretében. A találkozóra a szervezők meghívnak más szakmai intézményeket (könyvtárak, művelődési központok, iskolák stb.) is, mind Romániából, mind Magyarországról, a díjátadó ünnepségen az eddigiek szerint jelen lesz Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ A legfiatalosabb település című diákvetélkedője idei kiadásának tematikájába foglalja bele tavasszal Bod Péter életművét és pályáját. Alsó- és Felsőcsernátonban júliusban tartanak tudományos ülésszakot, családtalálkozót, ünnepi műsort és koszorúzást. Nyáron a tervek szerint a Bod Péter-életút főbb hazai helyszíneit (Csernáton, Olthévíz, Fogaras, Magyarigen) érintő biciklis emléktúrát is szerveznek, és vizuálisan rögzítik ennek lebonyolódását, Bod Péter-vonatkozású dokumentumfilmet készítve elő ezzel. A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző februártól májusig bonyolít le iskolai projektet, számos programmal, így fotópályázattal és tudományos diákkonferenciával (februárban), emlékkirándulással, műveltségi vetélkedővel és a Bod Péter Napokkal, amelyek szónokversenyt és emlékműsort is magukba foglalnak (áprilisban). A tervek része Bod Péter-szobor állítása is Magyarigenben, az ősz folyamán.

A február 23-i találkozóra képes, füzetszerű kiadvány jelenik meg a Bod Péter Megyei Könyvtár történetéről és névadójáról, „előhangjaként” az esztendő második felében megjelenő, a sepsiszentgyörgyi könyvtári mozgalom és a megyei könyvtár történetét részletesebben bemutató könyvnek. Kiadásra kerül a tervek szerint Gudor Kund Botond gyulafehérvári református lelkész románul már megjelent, a történetíró Bod Péterről szóló nagymonográfiája, valamint Bod kiadatlan, Brevis Valachorum Transylvaniam incolentium historia című latin munkája, magyar fordításban, magyar és román előtanulmánnyal, román és angol rezümével.

Más településeken tervezett rendezvények:

A marosvásárhelyi Bod Péter Diakóniai Központ 2012. február 13–18. között tart emlékrendezvényt (szakmai előadással, vetélkedővel, kulturális programmal, egyházi megemlékezéssel, helyi vonatkozású családtalálkozóval).
Nagyenyeden – gyulafehérvári és magyarigeni társszervezéssel – május 2–3-án tartanak konferenciát Bod Péter és a Bethlen Kollégium kapcsolatáról, peregrinációról, valamint Bod, a tudós lelkipásztor munkásságáról. Fogarason is májusra terveznek emlékrendezvényt, ehhez Olthévíz református egyháza is csatlakozik.

A budapesti Bod Péter Társaság 2012 őszére tervez emlékkonferenciát, illetve idén is megszervezte – a névadó életművét, munkásságát állítva a középpontba – az 1993 óta évente zajló Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyt (az év első felében), amelyre a jelentkezést ezúttal határon túli diákok számára is nyitottá tették a szervezők. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS