2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Művészeti galéria nyílt a varsói repülőtéren

2012. január 24. 12:54, utolsó frissítés: 12:54

Művészeti galériát nyitottak a varsói Chopin repülőtéren a lengyel művészet népszerűsítése céljából. A galériát "Magas reptű kultúra" jelszóval népszerűsítik, a tárlatot a lengyel nemzeti múzeum és a nemzeti galéria biztosítják.

A galéria az eddig Okecie néven ismert reptér A termináljának indulások szintjén található. Célja a lengyel művészet népszerűsítése a turisták és olyan vendégek körében, akiknek varsói tartózkodásuk során nincs idejük benézni egy múzeumba. A "Vonzó Varsó" című első kiállítás március 11-ig látható."Elsősorban a Zacheta nemzeti galériában bemutatott műalkotásokat, illetve a galéria projektjeinek keretében létrehozott alkotásokat állítottuk ki" - mondta Malgorzata Bogdanska-Krzyzanek kurátor a Polska The Times lap hétfői kiadásának.

A főváros történetét idézik fel egyebek közt Leonard Sempolinski fotóművész és festő fényképei az 1950-es évekből, amelyek a második világháború után újjáépülő város építészetére összpontosítanak. Kobas Laksa grafikus, fényképész nagy formátumú futurista fotómontázsokon a jövő elképzelését vázolja fel, míg Edward Dwurnik festő és grafikus a város egyes pontjainak szociológiai portréját örökítette meg.

A repülőtéren 2010-2011 fordulóján már helyet kapott egy kiállítás, de még nem az állandó galéria keretében. Ekkor a szépművészeti egyetem hallgatóinak legjobb diplomamunkáit lehetett megtekinteni a terminálban.

A varsóihoz hasonló galériákat már több városban nyitottak, egyebek közt Amszterdamban, Londonban és San Franciscóban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS