2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekord évet zártak a belgrádi művészeti galériák

2012. január 26. 12:15, utolsó frissítés: 12:15

A pénzügyi válság ellenére a belgrádi művészeti galériák az előző két évhez képest rekord évet zártak 2011-ben a külföldi turistáknak köszönhetően.

A szerbiai fővárosban több száz galéria működik, köztük az egyik legjobb a belvárosi Singidunum (Belgrád római kori neve). A téli ünnepek, a pravoszláv karácsony, az új év köszöntése idején nagy volt a forgalom, sok volt a "jugonosztalgikus", aki a volt Jugoszlávia régióiból érkezett, de jöttek szerbek és külföldi turisták is. Kerámia tárgyakat, lámpákat, ékszereket, festményeket, grafikákat kerestek és találtak abból a korszakból - írta a kurir-info.rs szerbiai portál.
Ahogy Jelena Trpkovic belgrádi festőművész elmondta az MTI-nek, a Singidunum Galéria része egy olyan nemzetközi kortárs művészeti hálózatnak, amelynek első kiállítóhelye 2007-ben Los Angelesben kezdte meg működését. Emellett a galéria festészeti kellékeket is árul.

Ismert és "jól menő" galéria az ArtZone, amelyik olyan nemzetközileg is ismert művészek alkotásait mutatja be, mint Braco Dimitrijevic és Vladimir Velickovic - mindketten Párizsban élnek vagy Mersad Berber, aki szarajevói, de most Zágrábban lakik. Velickovicnak hamarosan nagy kiállítása nyílik Belgrádban - tette hozzá a festőművész.

Neves kiállítóhely a HAOS, amely tavaly megkapta a Velickovic Alapítvány díját, Az év legjobb galériája kitüntető címet. Jó minőségű grafikákat mutat be a Graficki kollektiv nevű galéria is.

Jelena Trpkovic azt is elmondta, hogy a sok kis galérián kívül alig van reprezentatív kiállítóhely Belgrádban, mert pénzhiány miatt leállt a Kortárs Művészeti Múzeum és a Nemzeti Múzeum rekonstrukciója. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS