2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Munch-kiállítás nyílt Frankfurtban

2012. február 09. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

Edvard Munch: A modern tekintet címmel nyílt nagyszabású kiállítás szerdán a frankfurti Schirn Műcsarnokban.

A tárlat, amely előzőleg 490 ezer művészetkedvelőt vonzott a párizsi Pompidou Központba, május 13-ig lesz látható Németországban. Frankfurtban 130 munkát mutatnak be, amelyek Edward Munch (1863-1944) kései alkotói korszakában születtek. A kiállításon hatvan festmény, húsz papírra készített munka, 50 fotó és több fekete-fehér film látható.

Edward Munch: Tavaszi este a Karl Johann úton, 1892 (Forrás: thecityreview.com)Edward Munch: Tavaszi este a Karl Johann úton, 1892 (Forrás: thecityreview.com)


Edvard Muncht a művészettörténet a 19. századik második felének egyik legjelentősebb szimbolista és pre-expresszionista festőjeként tartja számon, pedig műveinek háromnegyedét a 20. században készítette. 1863-ban született, s 1944-ben halt meg, ugyanabban az évben, mint Vaszilij Kandinszkij vagy Piet Mondrian. "Modern művész, aki kora modernitásának egyik legjelentősebb képviselője" - vallják a kiállítás kurátorai.

A Schirn Műcsarnok, a Pompidou Központ és az oslói Munch Múzeum közreműködésével először látható a kiállítás Németországban. Január 23-ig Franciaországban mutatták be, és az előkelő hatodik helyre került a Pompidou Központ leglátogatottabb kiállításainak listáján. Június 28-tól október 12-ig a londoni Tate Modernben is kiállítják a műveket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS