2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Letölthető recenziók e-könyvekről

2012. február 27. 16:33, utolsó frissítés: 16:44

Míg az e-bookok, a digitálisan megjelent tudományos könyvek egyre inkább terjednek, eddig nem volt megszokott, hogy ezekről szakszerű recenziókat tudjunk olvasni a neten. Pedig az ilyen recenziók – főleg a tudományos vagy ismeretterjesztő munkákkal kapcsolatosan – kulcsfontosságúak lennének.

Ezt a hiányt érzékelve alapította meg Carl Zimmer a Download The Universe
(Töltsd le az Univerzumot) elnevezésű oldalt, amelyen elektronikusan publikált tudományos munkák bemutatását, recenzióit olvashatjuk – komoly szakemberek tollából, azaz billentyűzetéből.

Zimmer fejében az ötlet a Science Online (Online Tudomány) elnevezésű, 2012 januárjában megrendezett konferencián merült fel először, ahol sok szó esett az online publikált tudományos munkákról és a tudományos publikálás jövőjéről. Valójában azonban ez a jövő már elkezdődött; épp ezért mára már bárki olvashatja az oldalon az e-bookokról szóló recenziókat. Zimmer ugyanis a konferencia után maga köré gyűjtött jó néhány vállalkozó szellemű tudóst és írót, hogy velük elkészítse a Download The Universe-t.

Az oldal papíron megjelent tudományos munkákkal nem foglalkozik, az e-book fogalmát azonban a lehető legtágabban értelmezi. Helyet kapnak az oldalon ugyanúgy a Kindle e-könyvolvasókra készült hivatalos kiadványok, mint a szerzők által a webre feltöltött kéziratok. (nyest.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS