2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ingyenesen elérhető lesz a Vatikáni Könyvtár gyűjteménye

2012. április 13. 10:07, utolsó frissítés: 10:07

Együttesen mintegy másfél millió oldalnyi antik szöveget fog digitalizálni az Oxfordi Egyetem Bodleian Könyvtára és a Vatikáni Könyvtár: a virtuális gyűjteményhez ingyenesen lehet majd hozzáférni.

Az intézmények közlése szerint a digitalizált gyűjtemény három fő területet ölel majd fel: görög kéziratok, 15. századi nyomtatott könyvek és héber kéziratok, valamint korai nyomtatott könyvek. A forrásanyag nagyjából kétharmadát a Vatikáni Könyvtár, a fennmaradó részt pedig a Oxfordi Egyetem Bodleian Könyvtára fogja szolgáltatni.

A digitalizálás révén - a kutatók legnagyobb örömére - olyan anyagok kerülnek végre közös tárhelyre, amelyeket évszázadok óta külön gyűjteményekben őriznek. "Ezeknek az antik iratoknak, illetve képeknek a digitalizálása segít leküzdeni az idő és a tér jelentette korlátokat, amelyek egykor akadályozták a tudáshoz való hozzáférést" - mutatott rá Sarah Thomas, az egyetemi könyvtár munkatársa. Mint hozzátette: "az interneten való hozzáférhetőségnek köszönhetően, a kutatók új szempontok alapján vethetik majd össze, és tanulmányozhatják az anyagokat".

Vatikáni Könyvtár (Forrás: AFP)Vatikáni Könyvtár (Forrás: AFP)


A kezdeményezést a nemzetközi felsőoktatás támogatására létrejött Polonsky Alapítványtól kapott kétmillió fontos támogatás teszi lehetővé.

"Most új szintre lépett az az emberiségnek tett szolgálat, amelyről a Vatikáni Könyvtár az elmúlt mintegy hat évszázadban tanúbizonyságot tett a kulturális kincseinek megőrzése és azok hozzáférhetővé tétele által" - húzta alá a vatikáni könyvtáros tekintélyes címét viselő Raffaele Farina bíboros. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS