2018. november 17. szombatHortenzia, Gergő
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megnyílt New York fotóarchívuma a neten

2012. április 25. 10:22, utolsó frissítés: 11:00

New York története fotókban: körülbelül 870 ezer darabból áll most, de folyamatosan bővül az a képgyűjtemény, amelyet keddtől tett elérhetővé az interneten az amerikai nagyváros. A digitalizálás négy évig tartott. A nyilvántartási részleg később mind a 2,2 millió képet szeretné online elérhetővé tenni.

A legrégebbi fotók a XIX. század közepén készültek. Vannak képek többek között a hidakról, középületekről, kikötőkről, rendőrségi helyszínelésekről.

(Forrás: pichaus.com)(Forrás: pichaus.com)


A képeket főként névtelen városházi alkalmazottak készítették, néhány darabjuk fel-feltűnt ugyan bizonyos publikációkban, de többségük csak az Alsó-Manhattanban fekvő archívumban volt látható.

A felvételeket bárki ingyen használhatja, szabadon kutathatóak, közösségi oldalakon megoszthatóak, és lehet rendelni belőlük nyomtatott változatot.

A gyűjtemény részét képezi az angolszász országok legnagyobb törvényszéki fotókollekciója, sok közülük még üveglapra készült. Szintén az archívum része egy hatalmas képgyűjtemény a város összes épületéről, ezeket az 1980-as évek közepén 35 mm-es filmre készítették.

Technikai és pénzügyi okokból az ingyenes gyűjteménybe nem kerülhetett bele a város nagy értékű, 1939 és 1941 között az összes épületről készült fényképeket tartalmazó részlege. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS