2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem olvasnak eleget a kínaiak

2012. április 27. 10:21, utolsó frissítés: 10:21

Egy átlagos kínai négy könyvet, száz napilapot és hét magazint vett tavaly a kezébe olvasás céljából. A lakosság 1,2 százaléka tartja magát olvasottnak, míg 51 százalékuk véli úgy, hogy nem olvas eleget – derül ki a Kínai Sajtó- és Publikációs Akadémia legújabb felméréséből.

A felmérés szerint mind az újságok, mind pedig a magazinok olvasottsága – az előző évekhez hasonlóan – csökkenőben van, töretlenül emelkedik viszont az elektronikus eszközöké.

A 2007-es 24,5 százalékkal szemben 2011-ben már 38,6 százalékra nőtt a számítógépen, mobiltelefonon vagy táblagépen olvasók aránya: ők átlagosan 48 percet töltenek naponta készülékük előtt. A mobilon való olvasást 28 százalék részesíti előnyben, napi 14 percet töltve a telefonon böngészéssel, és évi 21 jüant (kb. 10 lejt) fordítva erre a szolgáltatásra.

A digitális eszközökön olvasók 42 százaléka fogalmazott úgy, hogy inkább hajlandó fizetni egy-egy könyv, illetve kiadvány letöltéséért, mint papíralapú könyvet vásárolni: az előbbi ugyanis gyorsabb, olcsóbb, helytől és időtől független. Elfogadhatónak a letöltésenkénti 3,5 jüanos árat tartották.

Iparági statisztikák szerint tavaly az elektronikus könyvet olvasók száma 200 millióra nőtt Kínában, és a bővülő trend folytatódik a jövőben is, mivel egyre olcsóbbak az e-olvasók, miközben egyre több szolgáltató kínál megfizethető áron letölthető tartalmat. Ezzel szemben a hagyományos könyvek eladása évek óta stagnál, a könyvesboltok pedig a növekvő bérleti és fenntartási költségekkel küzdenek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS