2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felújított filmekkel ünnepel a Universal filmstúdió

2012. május 04. 16:59, utolsó frissítés: 16:59

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a hollywoodi Universal filmstúdió, ahol olyan filmek születtek, mint a To Kill a Mockingbird (Ne bántsátok a feketerigót!), a Jaws (A cápa), az Out of Africa (Távol Afrikától) vagy az All Quiet on the Western Front (Nyugaton a helyzet változatlan).

A Universalt 1912. április 30-án New Jerseyben alapította egy német emigráns, Carl Laemmle, aki később Hollywood alapító atyáinak egyike lett. A stúdió gyorsan fejlődött és a terjeszkedéshez új helyre volt szüksége. Az örök napsütés, az olcsó föld Kaliforniába csábította a filmes céget, ahol egy korábbi baromfitelepet vásároltak meg a stúdió céljaira - idézte fel a kezdeteket a BBC online beszámolója.

A stúdió az évtizedek alatt önálló várossá nőtte ki magát: a világ legnagyobb filmprodukciós telepévé. A Hollywood peremén elhelyezkedő Universal City a filmkészítés egyik fellegvára, amelyben a hangszigetelt stúdiókon és az értékes archívumokon kívül egyebek mellett filmes témapark is található.

"Nem arra készültek, hogy ekkora multimédia birodalmat építenek, amit ma láthatunk. Szerintem ez meghaladja a legvadabb álmaikat is" - mondta el Jeff Pirtle, az NBC Universal archívumainak és gyűjteményeinek igazgatója.

A filmtörténet olyan legendás rendezői dolgoztak a Universalban, mint Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Martin Scorsese vagy Ron Howard. A stúdió azzal ünnepli 100. születésnapját, hogy legnagyobb sikerei közül 13 filmet digitálisan felújít és Blu-ray, valamint DVD-formátumban hozza őket ismét forgalomba.


A leporolt filmek között szerepel az All Quiet on the Western Front (A Nyugaton a helyzet változatlan, a The Birds (Madarak), az 1931-es Dracula, a Frankenstein, a Jaws(A cápa), a Schindler's List (Schindler listája), a The Sting (A nagy balhé) és a To Kill a Mockingbird (Ne bántsátok a feketerigót!) is. A digitális munka rendkívül aprólékos és nagyon időigényes, mert a szakemberek célja, hogy valóban az eredeti állapotnak, a rendező eredeti szándékának megfelelően állítsák helyre a képkockákat.

Pirtle hangsúlyozta: az általa vezetett archívum a digitális korszakban is feladatának tartja, hogy megőrizze és konzerválja a filmkészítés korábbi módjait. A szakember szerint Hollywoodnak az új technológia felkarolása mellett fontos feladata a közönség megtartása. Mint fogalmazott: amíg lesznek olyan emberek, akik azért gyűlnek össze egy teremben, hogy együtt élvezzék a filmeket, addig a film varázsa is tovább él. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS