2019. január 23. szerdaZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyermekirodalmi rendezvénnyel emlékeznek Méhes Györgyre a Bulgakovban

2012. május 15. 08:00, utolsó frissítés: 08:00

Május 19-én, szombaton Méhes György kolozsvári íróra emlékeznek a Bulgakov Kávézó irodalmi szalonjában 17 órától a Szikra Ferkó című gyermekirodalmi rendezvénnyel. Közreműködik a kolozsvári Puck Bábszínház, illetve László Noémi és Orbán János Dénes költők.

Méhes György – polgári nevén Nagy Elek – 96 évvel ezelőtt, 1916. május 14-én született. A második világháború utáni erdélyi gyermekirodalom atyja, a Nagy Mesélő, Erdély egyik legjelesebb színpadi szerzője és polgári írója – áll az Erdélyi Híradó Kiadó közleményében.

„Méhes György polgár volt, a szó legszorosabb értelmében, annak született, annak nevelték és a proletárok által dominált világban is az maradt, úr az elvtársak között. Míg kortársai a szocreál irodalmat esztergálták vagy kapálták, ő inkább vállalta a munkanélküliséget, majd pedig a szabadúszás kockázatait. Méhes vállalta azt, hogy a szakma leginkább tudomásul sem veszi jelenlétét az irodalomban és a színházi életben. Ám a közönség körében rendkívüli népszerűségnek örvendett, könyvei több tízezer példányban fogytak el, színművei 100-150 teltházas előadást értek meg.

Életének utolsó éveiben a szakma is rehabilitálta, 2002-ben Kossuth-díjjal, 2005-ben a Bécsi Európai Akadémia Nagydíjával tüntették ki. A kolozsvári Erdélyi Híradó Kiadónál, valamint a budapesti Ulpius-háznál sorozatban jelentek meg válogatott művei, és elképesztő visszhangra találtak Magyarországon, hónapokon keresztül vezették a sikerlistákat. Élete főművének a Kolozsvári milliomosok című regényt tartják, emellett olyan gyermekirodalmi gyöngyszemekkel ajándékozta meg olvasóit, mint a Szikra Ferkó vagy a Világhíres Miklós. Élete utolsó hónapjaiban is alkotott. 2007-ben, 92 éves korában hunyt el, ünnepelt íróként, a feleségéről szóló Egyetlenem című hattyúdalának befejezése után” – írják az esemény Facebook-meghívójában. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS