2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Mikó-vár története: állandó kiállítás nyílik a Csíki Székely Múzeumban

2012. május 17. 16:28, utolsó frissítés: 22:11

Május 19-étől látogatható a nagyközönség számára A Mikó-vár története című állandó kiállítás a Csíki Székely Múzeumban.

Pénteken, május 18-án 16 órától a vár udvarán zártkörű megnyitó lesz (rossz idő esetén a helyszín a Városháza tanácsterme). Beszédet mond Ráduly Róbert Kálmán polgármester, Kelemen Hunor volt kulturális és örökségvédelmi miniszter, Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul, Kaján Imre Zala megyei múzeumigazgató, a kiállítás rendezője. A kiállítást megnyitja Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, házigazda Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója. A megnyitón közreműködik a Codex és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

A Mikó-vár, azaz a Csíki Székely Múzeum székhelye még felújítás alatt áll, emiatt augusztus 8. óta zárva tart. Addig is a városházától használatba kapott Kossuth utcai galériában, illetve a zsögödi Nagy Imre Galériában kaptak helyet az időszakos kiállítások. Szombattól a vártörténeti kiállítás megnyitásával azonban ismét látogatható a múzeum termeinek egy része.

Jelenleg a Victor Vasarelly-kiállítás látogatható a Kossuth utcai galériában, jövő héten, május 24-én nyílik a következő kiállítás, a Hargita Megyei Képzőművészek Tárlata a III. Székelyföld Napok keretében.

A Csíki Székely Múzeumot kilenc éve vezető Gyarmati Zsolt igazgató a modernizálásokért, különleges kiállításokért és a 17. századi Mikó-várban végzett felújításokért 2011-ben megkapta a MúzeumCafé magazin díját. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS