2018. október 17. szerdaHedvig
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Filmtettfeszt: nincs kifogás a távolmaradásra

2008. október 14. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

Holnap rajtol a 8. Filmtettfeszt: az elmúlt két év magyar filmjei mellett német rövidfilmeket, a BuSho filmfesztivál válogatását, illetve két retró-nagyjátékfilmet is láthat a közönség a kolozsvári Győzelem moziban.

A fesztivál egyik újdonsága, hogy négy helyett öt napig tart - Zágoni Balázs Filmtett-főszerkesztő szerint a 15 nagyjátékfilm, 11 dokumentumfilm és számos kisjátékfilm így is alig fért bele a programba. Míg a német kulturális központtal együttműködésben vetített rövidfilmek az első igazi külföldi kitekintést jelentik a fesztivál történetében, a szervezők


a román közönség felé is próbálnak nyitni.

Négy nagyjátékfilmhez erre az alkalomra készült román felirat, a filmek túlnyomó részét angol felirattal láthatja a közönség.

A Filmtettfeszt programja >>


A Filmtettfeszt három erdélyi vonatkozású dokumentumfilmmel indul, közülük kettő alkotóival, Bálint Arthurral (Poros öltöny) és Bálint Ibolyával (Asszonyélet) a közönség is találkozhat és beszélgethet. Október 19-éig számos erdélyi és magyarországi alkotóval szerveznek közönségtalálkozót a vetítések után. Lakatos Róberttel például a Bahrtalo! című film, illetve a Sapientia EMTE fotó, film, média szakos hallgatóinak diplomafilmjei kapcsán beszélgethetnek az érdeklődők.

Jelen lesz Muhi András producer, aki számos, a fesztiválon vetített film elkészítésében működött közre, A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a meditáció című dokumentumfilm rendezője: Hajdú Eszter, valamint A süllyedő falu című dokumentumfilm rendezője: Szirmai Márton. Novák Erik Zuhanórepülés című filmjének vetítése után a rendezővel, valamint Nagy Zsolt és Gryllus Dorka színészekkel találkozhatnak a nézők.


Ternovszky Bélát a Macskafogó két részének egymás utáni vetítésére,

péntek estére várják. Pénteken egyébként retró-napot szerveznek, akkor vetítik Makk Károly Bolondos vakációját: a magyar-román vígjáték negyven éve készült, és Zágoni Balázs szerint sokkal viccesebbnek bizonyulhat a mai közönség számára, mint ahogyan azt az alkotók elképzelték.

A vasárnapi ünnepi tortabontás előtt tartják a fesztiválhoz kötődő workshopot, amely szintén újítást jelent az eddigi kerekasztal-beszélgetésekhez képest. Három magyarországi hangmérnök: Komlódi Gábor, Várhegyi Rudolf és Vadon Zoltán tart előadást a filmhangkészítés alapjairól, élőben is bemutatva egy nagyjátékfilm hangfelszerelését.

A workshopra az előzetes tapasztalatokkal nem rendelkező érdeklődőket is várják, hiszen az előadások az alapoktól indulnak majd. A három hangmérnökkel emellett közönségtalálkozó keretében is beszélgethetnek majd a filmnézők.

Az idei, 25 ezer lejes költségvetésű fesztiválra ingyenes a belépés - ennek eldöntésekor elsősorban a diákokra voltak tekintettel a szervezők. "Ez az intenzív egy hét kiváló alkalom a magyar filmekkel való ismerkedésre, nem szeretnénk, hogy valaki egy belépő ára miatt maradjon ki ebből. Vagyis nincs kifogás, bárki eljöhet" - mondta Zágoni Balázs. A fesztivál után két héttel


újraindul a Filmtett filmklubja:

szerda esténként 20 órától négy alkalommal westernfilmeket vetítenek majd a Tranzit ház nagytermében, később pedig más műfajok bemutatásával folytatják. A vetítések előtt a kolozsvári egyetemek hallgatóinak kisfilmjeit mutatják be.

Szintén a Filmtettfeszt alkalmával hirdetik meg a 8. Filmtett-Duna Műhely Alkotótábort: a helyszín jövőre ismét Csíkszépvíz lesz, és marad az idén jól bevált időpont, július közepétől. Az érdeklődők kilenc műhelybe jelentkezhetnek, jövőre is megszervezik az idén sikeresnek bizonyult látványtervező-díszlettervező workshopot. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS