2018. október 23. keddGyöngyi
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elektronikus könyv: a papírkötetek vége?

2008. október 15. 10:12, utolsó frissítés: 2008. október 31. 17:11

Ismét megkondítják a lélekharangot a nyomtatott könyvek fölött: az elektronikus könyv a sztár az idén a papírkönyvek Mekkájában, a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Frankfurti Könyvvásáron.

Ha csak a számokat nézzük, a könyves szakma látszólag egészséges: az újdonságok száma Frankfurtban az idén megközelíti a 400 ezret, s körülbelül 300 ezer látogatót várnak a vasárnapig tartó megarendezvényre. Frankfurtban minden évben megkülönböztetett figyelem irányul egy-egy országra, idén Törökországra. A Sony és az Amazon


elektronikus irodalmat kínáló, a korábbiakhoz képest jóval filigránabb készülékei

azonban még Törökországról is elvonhatják a figyelmet. Az Amazon például Kindle névre hallgató 300 grammos, szembarát képernyővel felszerelt készülékkel szeretné meghódítani az európai piacot, miután az amerikain 2007 őszén már bemutatkozott vele.

Az Egyesült Államokban a készülék, átszámítva, alig 250 euróba kerül, és az első szállítmány darabjait vitték, mint a cukrot. Birtokosa bevásárolhat az Amazon elektronikus könyvesboltjában, mintegy 180 ezer cím között válogatva, egy-egy példány gyakran még a felébe sem kerül annak, amennyit a nyomtatott kiadásért elkérnek.

A Kindle-hoz nincs szükség számítógépre, mint letöltő állomásra, az olvasnivalót kábel nélküli internetes összeköttetéssel közvetlenül a készülékre varázsolják. Az egyéni elektronikus könyvtár előnyei közé sorolják a helymegtakarítást, a gyakorlatilag korlátlan választékot, és hogy


a saját elektronikus könyvtárat szinte bármikor, bárhol használni lehet.


Németországban az S. Fischer kiadó már bejelentette, hogy 2009 elejétől elektronikus könyveket is fog ajánlani, amennyiben addig sikerül tisztázni a szerzői jogokat, vagy azt, hogy Németországban a könyv továbbra is kötöttáras termék legyen.

A recepciónak ezzel az új módjával a könyv jövője másként alakul: számos kézikönyv, szótár, lexikon valószínűleg nem jelenik meg nyomtatott formában, ennek előjelei már manapság is tapasztalhatók. Nyomtatott telefonkönyvek például ugyan léteznek még, de példányszámuk a 30 évvel ezelőttinek már csak a 20 százaléka.

Az ellenzők szerint az elektronikus információ a gyors és rövid utánanézésre ideális, azonban a szépirodalom, de még a tankönyv nyomtatott változatát sem fogja kiváltani. Mindazonáltal a könyv nyomtatására, kötésére, kiszállítására épülő ágazat alaposan összezsugorodhat, amennyiben az elektronikus könyv Európában is elterjed. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS