2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alter-Native: készülődés a kulisszák mögött

2008. október 16. 10:44, utolsó frissítés: 10:44

November 5-9 között 55 rövidfilmet vetítenek majd a 16. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A fesztiválra 52 országból összesen 577 alkotással neveztek - a kiválasztott produkciók közül 15 magyar, 8 hazai alkotás, 3 pedig román-magyar koprodukció. Vetítik többek között M. Tóth Géza idén készült animációját,


az Ergót, amely a cannes-i Kritikusok Hetére is meghívást kapott.

Az Ergo „a bennünk élő zenéről, a szabadság egyhangúságáról és az egyhangúság szabadságáról szól” – áll az Oscar-díjra jelölt Maestrót (2005) is jegyző M. Tóth Géza új munkájának szinopszisában.

Az Alter-Native kiegészítő programjai között idén is tucatnyi nagyjátékfilm szerepel: Radu Gabrea és Nae Caranfil filmjei mellett vetítik többek között Fliegauf Benedek Tejút című alkotását, Török Ferenc Overnight-ját. A műsorban szerepel Hajdu Szabolcs Off Hollywood című filmje, melynek főszereplőjét Török-Illyés Orsolya marosvásárhelyi színésznő alakítja (a Fehér tenyér kivételével eddig minden Hajdu-filmben főszerepet játszott).

A fesztivál látogatói válogatást tekinthetnek meg különböző romániai, franciaországi, németországi, illetve Amerikai Egyesült Államok-béli egyetemeken készült diákfilmekből is. A programban szerepelnek még


német- és spanyolországi rövidfilm-válogatások

(Katalónia, Kasztília, Andalúzia), az Inforg Stúdió Programja (Magyarország), a Best of Mediawave, illetve animációs filmek.

Nem lesz hiány esti koncertekben sem: november 5-én Hobo a Csavargók tízparancsolata című műsorával indítja a sort, 7-én irodalom (Garaczi László művei) és zene (Hajnóczy Csaba zenéje a magyarországi Kampec Dolores előadásában) találkozik a Kultúrpalota színpadán. November 8-án a hazai Duo Harry Tavitian & Cserey Csaba lép majd színpadra, egy nappal később Lajkó Félix szabadkai hegedűművész első marosvásárhelyi fellépését tervezik.

A B5 Stúdióban az idei díszmeghívott, Németország képviseletében Ursula Oberhauser és Peter Weiss obiekt- és installáció kiállítása, míg a Kultúrpalota kiállítótermében Makkai Bence Dombok, Fények, Mesék című fotokiállítása várja majd az érdeklődőket. Újdonságnak számít a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen szervezett


három napos filmes workshop

a németországi Tobias Frühmorgen vezetésével. Jelentkezni a Maros megyei MADISZ székhelyén (Marosvásárhely, Dózsa György utca, 9 sz., II. emelet, 81-es ajtó) vagy a 0265-267547-es telefonszámon, illetve a festival@rdslink.ro e-mail címen lehet. Részvételi díj: 50 lej. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS