2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Maffiás filmkönyv nyerte el a Frankfurti Könyvvásár filmdíját

2008. október 18. 11:36, utolsó frissítés: 11:36

Az olasz Roberto Saviano, a Gomorra című leleplező maffiakönyv szerzője - egyben a könyvből készült film forgatókönyvírója - megkapta a legjobb külföldi irodalmi filmadaptációért járó díjat a frankfurti könyvvásáron.

A szerző péntek este személyesen veszi át a kitüntetést Frankfurtban, a laudációt Volker Schlöndorff tartja majd - jelentették be a szervezők. Az olasz filmgyártást idén a Matteo Garrone rendezte Gomorra képviseli a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folyó küzdelemben.

A 29 éves Saviano 2006-ban megjelent kötete már egymillió feletti példányszámban kelt el, és több mint 30 nyelvre fordították le. A nápolyi szervezett alvilágot, a camorrát leleplező munkájával a fiatal újságíró annyira feldühítette a maffiát, hogy a halálos fenyegetések miatt két éve rejtekhelyen, 24 órás rendőrségi védőőrizetben kell élnie. Saviano a héten jelentette be, hogy kész elhagyni hazáját, mert a világtól elzárva képtelen normális életet élni és dolgozni.

"Saviano szörnyű veszélyben van, nagyobban mint én" - állította pénteken Salman Rushdie indiai származású író, akinek tíz éven át kellett rejtőznie, miután 1989-ben Khomeini ajatollah iráni vallási vezető halálos fatvát mondott ki rá.

Rushdie legújabb könyve (The Enchantes of Florence) bemutatása miatt Párizsban tartózkodik, és ott beszélt a kollégájára leselkedő veszélyről - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. A Nobel-díjas író elárulta, hogy áprilisban New Yorkban találkozott Savianóval. Ám - mint mondta - az FBI szerint ott sem volt biztonságban az olasz író, mert a camorrának odáig is elér a keze.

Rushdie szerint kollégájának "kétségtelenül el kell hagynia Olaszországot, ám nagyon körültekintően kell kiválasztania" az országot, ahol letelepszik. Az olasz kormány arra bíztatta az írót, hogy maradjon otthon, hiszen sokak szemében ő lett a maffiaellenes harc szimbóluma - emlékeztetett az ANSA internetes portálja. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS