2018. október 23. keddGyöngyi
11°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Übü király: a kolozsvári színház előadása Kisvárdán

2012. június 26. 13:46, utolsó frissítés: 13:46

A Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesziváljára utazik a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata, az Übü király című előadást június 28-án, 21 órától a Várszínpadon nézheti meg a fesztiválközönség. Alfred Jarry drámáját a franciaországi Alain Timar állította színpadra, az előadást nagy sikerrel mutatták be májusban Budapesten a Pesti Színházban, ugyanakkor novemberben Párizsban is látható lesz.

Fotó: Biró IstvánFotó: Biró István


„Csúfolódnak mindennel és mindenkivel. Gúnyolják az emberi faj minden megjelenését és tevékenységét. Pőre test és üres papír, lázasan mozgolódó lény mindenféle eldobható vacakba csomagolva – ennyi az ember. A többi részletkérdés. Mindegy, hogy Übü idióta kispolgár vagy király, összeesküvő vagy áruló, harciasan hősködik, vagy ijedten bujkál, mohón harácsol, vagy félve felszívódik. A történet egy pontján mindenkiből Übü lesz. Folyhat a harc a trónért, a hatalomért, működhet a hatalom pusztán a gazdagodásért, mindez üres handabanda, papírpocsékolás.

Ötletekből kifogyhatatlan paródia minden, az emberi történelem minden nagy gesztusa, világrengető harca mögött, alatt a korlátolt, ostoba önzés működik, alantas ösztönök működtetik a középkorias színezetű trónviszályt éppúgy, mint az alattvalókat kifosztó és kipusztító modernebb hatalomgyakorlást. A játék felszíne könnyed és szellemes, tartalma dermesztő. Jarry nyelvöltögető szövegeiben láthatjuk a huszadik századi diktatúrák megjövendölését, a lengyel trónt elfoglaló, majd a cári bosszú elől eltűnő Übüben fölfedezhetjük az elszabadult, a politika, a hatalom mámorában megvadult kis- és nyárspolgár tombolását” – írja az előadásról Zappe László a Népszabadság Übü az adószedő című cikkében.

Az idei kisvárdai fesztivált változatos szakmai programmal és kísérőrendezvényekkel június 22. és 30. között tartják, a programban látható előadásokat Bicskei István válogatta a romániai, ukrajnai, szerbiai és szlovákiai színházak műsorából. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS