2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kisvárdai színházi fesztivál: három díjat kapott a sepsiszentgyörgyi színház

2012. július 02. 11:13, utolsó frissítés: 11:21

Átadták a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesztiváljának díjait szombat este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban. A város közönségdíját a marosvásárhelyi Yorick Studió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Bányavirág című előadása kapta.

Kép a <i>Bányavirág</i> c. előadásbólKép a Bányavirág c. előadásból


A budapesti főpolgármesteri hivatal által felajánlott elismerést - ami egy vendégszereplést és egy televíziós felvétel megvalósításának költségeit tartalmazza - a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Bánk Bán című darabja nyerte el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több évtizedes művészi, illetve pedagógiai
munkájáért életmű díjban részesítette Kovács Leventét, a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem professzorát, valamint Pólos Árpádot, a kassai Thália Színház színészét.

A Várszínpadon megtartott ünnepélyes záróünnepségen Leleszi Tibor polgármester, Takács Katalin, a Magyar Színházi Társaság elnökségi tagja, illetve Csíkos Sándor színművész, a szakmai zsűri képviselője köszöntötte a társulatokat, illetve a közönséget.

A kilencnapos kisvárdai színházi fesztiválon huszonnyolc magyarországi és határon túli színtársulat harminchat előadását tekinthette meg a közönség. A produkciókat négy helyszínen, a Művészetek Házában, a Várszínpadon, a Rákóczi-stúdióban, illetve a Flórián téren rendezték meg.

Az előadásokat az idén is szakmai zsűri értékelte: a Kulcsár Edit dramaturg, Csíkos Sándor színművész, Jeles András rendező, Várszegi Tibor kritikus-esztéta és Zappe László kritikus alkotta csapatot a nézők által delegált háromfős zsűri egészítette ki.

A szakmai zsűri több, a minisztérium által felajánlott díjat is kiosztott: Sebestyén Abát a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által színpadra állított A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása című előadásban nyújtott alakításáért, valamint a Yorick Stúdió és a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával közösen előadott Bányavirág című színművének rendezéséért jutalmazták.

Pálffy TiborPálffy Tibor


Gyarmati Kata az Újvidéki Színház Fanny és Alexander című előadásában végzett dramaturgiai munkájáért vehetett át különdíjat, Mátray László pedig a Bánk Bánban nyújtott alakításáért kapott elismerést; utóbbi darabban mutatott teljesítményéért Pálffy Tibor színművész is különdíjban részesült.

Mátray LászlóMátray László


A legígéretesebb fiatal színész számára alapított Teplánszky Kati-díjat a szakmai zsűri döntése alapján Az üvegcipő című előadásában nyújtott alakításáért Tarpai Viktória, a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művésze kapta. A közönség zsűri által felajánlott egyéni díjban a kassai Thália Színház Philadelphia, nincs más út! című darabban mutatott színészi játékáért Nádasdi Péter és Dudás Péter színművészek részesültek.

Solin Militaru A makrancos hölgy, míg Gemza Péter, a sepsiszentgyörgyi M Stúdió által bemutatott Mint a fagyöngy című darabjának megrendezéséért kapott díjat. Dimény Leventét, a nagyváradi Szigligeti Színház művészét a Liliomfi című előadásért jutalmazták, hasonló elismerést vehetett át Galló Ernő, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művésze.

A Művészetek Háza által felajánlott egyéni díjban László Sándor rendező és Szilágyi Ágota színművész részesült.

Nyakó Béla fesztiváligazgató elmondta: elkezdődött a jubileumi, sorrendben 25. fesztivál szervezése, már folynak az egyeztetések a következő évad előadásairól a határon túli színházakkal.

A programsorozat záróünnepséget követő előadáson Szergej Medvegyev A fodrásznő című darabját adta elő a debreceni Csokonai Színház színtársulata. (kultura.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS