2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Metrion animációs filmfesztivál Nagyváradon

2008. október 21. 11:09, utolsó frissítés: 11:11

Első alkalommal rendezik meg a Metrion Animációs Filmfesztivált (MAFF) Nagyváradon október 24-28. között. Az esemény az animáció világnapjához kapcsolódik, de a szervezők egy színvonalas nemzetközi versenyfilmfesztivállá kívánják alakítani azt.

A névadó Metrion Egyesület szervezésében már az elmúlt évben is megünnepelték az animáció világnapját Váradon, akkor egy régi malomban három napon át tartó vetítésfolyam, koncertek, kiállítások, előadások várták a műfaj iránt érdeklődőket.

A Metrion Egyesület a tavalyi rendezvény folytatásaként, de immár önálló, "saját névre keresztelt" animációs filmfesztiválként szervezi meg az eseményt. A világnapnak külön jelentőséget ad az a tény, hogy idén épp százéves az animációsfilm-készítés: Émile Cohl 1908-ban készítette el Fantasmagorie című filmjét. A rendező "szellemének megidézése" mellett a fesztiválon levetítenek több rövidfilmet és egész estés alkotást.

A nagyváradi animációsfilm-készítésnek is teret biztosítanak a rendezvényen Zenobiu Domide rendező nevéhez kötődő kiállítással, illetve filmjeinek levetítésével, valamint a köré szerveződő alkotói csoportról szóló beszélgetéssel.

Természetesen idén is lesz koncert és színház: ismét Váradra látogat a tavaly nagy sikert aratott magyarországi Csókolom együttes, a nagyváradi Szigligeti Társulat pedig a Portugál című felolvasószínházzal vesz részt a rendezvényen.

A Metrion Animációs Filmfesztivál két helyszínen, a Posticum ifjúsági központban (Teiului utca 22.) és a Nagyvárad (egykori Szabadság) moziban zajlik majd. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS