2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már lehet nevezni a Ffest Nemzetközi Diákfilmfesztiválra

2012. július 12. 14:19, utolsó frissítés: 14:22

Idén novemberben hatodik alkalommal szervezi meg a Ffest Nemzetközi Diákfilmfesztivált a három kolozsvári filmes egyetem: a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Film- és Televízió Kara, a Sapentia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Filmművészet, fotóművészet, média szaka és a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem.

Doru Pop, a fesztivál igazgatója a szerdai sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy a három egyetem összefogása termékenynek bizonyult, a fesztivál évről évre bővül hazai és külföldi résztvevőkkel, a tavalytól a Román Országos Filmközpont (CNC) is támogatja a rendezvényt, ami annak a jele, hogy nemzeti szinten is elismerést vívott ki a fesztivál.
Ez egy diákfilmszemle - hangsúlyozta ki Doru Pop - Bukarestből a Hyperion Egyetem, a I.L Caragiale Nemzeti Színművészeti és Filmművészeti Egyetem, a Pro Media Egyetem diákjai küldik be munkáikat, Kolozsvárról pedig a három szervező egyetem hallgatóitól érkeznek az alkotások, Nagyváradról pedig rengeteg jó animációval neveznek a PKE diákjai. Emellett természetesen független diákok is jelentkezhetnek filmjeikkel - magyarázta a fesztivál igazgatója.

Szenkovics Dezső, a Sapientia Egyetem főtitkára a fesztivál pénzügyi oldalát ismertette. Elmondta, hogy a CNC idén is támogatja a rendezvényt, eddig 100 ezer lejt kaptak a fesztiválra, és még kb. 30 ezerre lesz szükség. Magyarországi alapítványnál is pályáztak, de arról még nem született eredmény. A helyi tanácshoz idén nem fordultak még, ugyanis a tavaly 1000 lejt kaptak tőlük.

A filmeket és nevezési lapokat szeptember végéig lehet beküldeni, a beiratkozás elkezdődött. Minden filmes egyetem összesen 90 perc játékidőt kap, ezt úgy osztják be, ahogy akarják.

A fesztivál célja, hogy népszerűsítse és a díjak által támogassa a fiatal filmeseket, a fődíj idén is 1000 euro lesz. A diákfilmszemlét várhatólag november utolsó hétvégéjén szervezik meg, a vetítésekre és a fesztivál összes rendezvényére a belépés ingyenes. További részletek a fesztivál honlapján olvashatók.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS