2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nobel-díjasok állnak a maffia által fenyegetett olasz író mellé

2008. október 22. 10:37, utolsó frissítés: 10:37

Szolidaritási hullámot indított el hét Nobel-díjas személyiség, akik felhívást tettek közzé az olasz alvilág által fenyegetett író, Roberto Saviano megvédelmezésére.

A 29 éves író saját kutatásain alapuló, Gomorra című regényében bepillantást enged a nápolyi maffia, a camorra gazdasági ügyleteibe. Kényes témát feszegető könyve miatt, amelyből csak Olaszországban 1,2 millió példányt adtak el, Saviano a maffiacsaládok célkeresztjébe került, egyúttal egy új nemzedék szemében jelképe lett a szervezett bűnözés elleni harcnak. 42 nyelvre lefordított bestsellerének filmváltozata májusban a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját, és Oscar-díjra is jelölték.

Október közepén híre ment, hogy a nápolyi alvilág merényletre készül Saviano ellen. A rendőrség egy bűnbánó maffiózótól szerzett tudomást a tervről, vallomását hihetőnek tartják, és nyomozást indítottak az ügyben.

A hír hallatán hét Nobel-díjas személyiség közös felhívásban állt ki Saviano mellett. Az aláírók - Dario Fo, Mihail Gorbacsov, Günter Grass, Rita Levi Montalcini, Orhan Pamuk, José Saramago, Desmond Tutu - a legszigorúbb óvintézkedések foganatosítására, Saviano életének minden áron történő megvédésére szólítják fel az olasz államot.

"Ez nem pusztán a rendőrség problémája, ez a demokrácia problémája. Tűrhetetlen, hogy 2008-ban egy ilyen merénylet gondolata fölmerülhet" - hangoztatják a neves aláírók. A felhívást, amelyet közzétett az El País, a Nouvelle Observateur, a Courrier International, az Al-Arabija és a CNN televízió, időközben több mint száztízezren írták alá Itáliában és külföldön. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS