2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sziget 2012: 15 ezren a Magyar Dal Napján

2012. augusztus 06. 09:41, utolsó frissítés: 10:29

Vasárnap délben megkezdődött a 20. Sziget fesztivál programsorozata: a rendezvény mínusz kettedik napján a magyar dal napját ünnepelték 11 órán át tartó műsorral. Mintegy nyolcvan előadó százötven népszerű magyar dalt játszott el az elmúlt több mint negyven év terméséből. A fesztivál első rendezvényére mintegy 15 ezren látogattak el.

A nagy meleg ellenére délutánra több ezren gyűltek össze a nagyszínpadnál, a hőség miatt a szervezők a színpad előtti téren porlasztott vízzel hűtik a levegőt a nézőtér felett. A bejáratnál szintén hűtött tér fogadja a látogatókat.

A magyar dal napja a Szigethez hasonlóan szintén jubilál; idén az ötödik ilyen rendezvényt tartják meg. A fellépők sorát délben a nagyszínpadon az elsősorban a hatvanas-hetvenes évek dalait feldolgozó műsorával a Smile zenekar nyitotta, az első szám a Mindenki valakié volt, amelyet eredetileg Charlie énekelt. Az első órában Zalatnay Sarolta is színpadra lépett és két dal énekelt a Smile kíséretében. "Korábban sokszor szerepeltem a Sziget fesztivál táncdalfesztiválos helyszínén, most először léptem a nagyszínpadra, ami hatalmas élmény volt. A legnagyobb déli forróságban rengetegen őrjöngtek és csápoltak, amit nem hittem volna. Tavalyelőtt a retrósátor közönsége már követelte Cinit a nagyszínpadra, most ez megvalósult" - mondta Zalatnay Sarolta az MTI-nek fellépése után.

13 órától Török Ádám és a Mini, a Belmondo, a Ladánybene 27, a Péterfy Bori & Love Band, majd a nyolcvanas évek underground színterének szereplői, az URH, az Európa Kiadó, a Sziámi és Bárdos-Deák Ági következett egy-egy számmal. A következő blokkban a Kistehén, a Neoton Família, a Pál Utcai Fiúk, a Pa-Dö-Dö, a Republic, a Dolly Roll, valamint a nap műsorvezető feladatait is ellátó Novák Péter új formációja, az 1 pont 1 játszott.

A hip-hopos, rapes részben az Animal Cannibals, a Sub Bass Monster, Fluor, a Hősök, az Akkezdet Phiai és a Punnany Massif egy-egy számát óriási ovációval fogadta az egyre gyarapodó közönség. Ezt követően újra a rocké lett a főszerep: színpadra lépett a Karthago (Barátok nélkül, Requiem), a Takács Tamás Dirty Blues Band (Pocsolyába léptem); Balázs Fecó egyveleget adott elő slágereiből, és két számot akusztikusan a Magna Cum Laude is eljátszott.

<i>Fotó: Nyikos Péter/MTI</i>Fotó: Nyikos Péter/MTI


"Igyekeztem úgy válogatni, hogy az 'őskortól', vagyis a Neotontól a Tauruson és a Korálon át egészen napjainkig előadjam legfontosabb dalaimat. Négy éve is játszottam a Szigeten az első magyar dal napján, akkor a Korállal. Mindig szívesen lépek fel ezen a rendezvényen" - mondta Balázs Fecó az MTI-nek.

Tátrai Tibor a nagyszínpad szélén begipszelt és felpolcolt karral, álldogálva nézte, amint a Tátrai Band nélküle kezdte el műsorát a magyar dal napján. Néhány napja zenekara vasárnapi Sziget-koncertje előtt a gitáros kulcscsonttörést szenvedett, meg is műtötték, a fellépést azonban nem fújták le, Tátrai helyett a remek dzsesszgitáros, László Attila ugrott be.

Később Horváth Charlie is színpadra lépett és eljátszotta a Szippantás a jóból, a Jég dupla whiskeyvel, valamint az Az légy, aki vagy című slágert. Ezután Szörényi Leventével közösen adta elő az Illés együttes egykori sikerét, a Ne gondold!-ot, és vokálozott is két másik Illés-dalban, Az utcán-ban, valamint a Little Richard-ban. Utóbbiban meglepetésként Bródy János is színpadra lépett. "Levente felhívott telefonon, hogy látta, utánam jön a programban, és nem lenne-e kedvem énekelni egy számában, illetve kísérni őt az én zenekarommal. Igent mondtam, másnap átküldte az anyagot, a csapatom lekottázta, és a Sziget hangbeállásán már hiba nélkül lejátszottuk, ez volt a gyakorlás" - mesélte Charlie az MTI-nek a különleges produkció történetét.

Az 5. magyar dal napja 23 óráig tartó utolsó részében a nyolcvanas éveket idézve színpadra lépett a KFT, az Első Emelet, Fenyő Miklós, a hosszú ideje fesztiválon nem szerepelt Koncz Zsuzsa Bródy Jánossal közösen adta elő a Ha én rózsa volnék című klasszikust, játszott még Gerendás Péter, az LGT, a Beatrice, a Tankcsapda, a fináléban a hétfői (mínusz egyedik napi) főszereplő, a Csík Zenekar, végül a 11 órán át tartó magyar dal napját - mintegy nyolcvan előadó 150 slágere után - a Csillagok, csillagok című népdal előadása zárta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS