2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabó Róbert Csaba kapta a Gyergyószárhegyi Írótábor irodalmi díját

2012. szeptember 10. 10:10, utolsó frissítés: 13:52

Szabó Róbert Csabának, a marosvásárhelyi Látó irodalmi folyóirat szerkesztőjének ítélte a kilenctagú szakmai zsűri a kétévente Szárhegyen tartott írótalálkozó idei irodalmi díját. A Hargita Megye Tanácsa alapította Csíki László Díjat a gyergyószárhegyi Lázár-kastély Lovagtermében tartott szombat esti záróünnepségen adták át.

A kétévente Gyergyószárhegyen megrendezett, idén szeptember 6-7 között zajló írótalálkozó záróakkordján Kassay Péter házigazdaként, a szervező Hargita Megyei Kulturális és Művészeti Központ igazgatójaként, valamint Borboly Csaba tanácselnök nevében is köszöntötte a mintegy ötven íróvendéget. Tolmácsolta a megye elnöke azon akaratát, miszerint továbbra is mindent meg fog tenni azért hogy az írótalálkozó kétévenként létrejöhessen.

A Csíki László Díj megalapításáról Fekete Vince költő, a társszervező, Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Székelyföld folyóirat szerkesztőjeként, valamint a zsűri szószólójaként is vázolta: Csíki Lászlónak a 2008-as találkozó idején beérkezett halálhírekor döntötték el itt Gyergyószárhegyen, hogy az ő nevét viselő díjat az egyik legtehetségesebb, fiatal - 35 év alatti - alkotónak, minden második évben osztanák ki. A Hargita Megye Tanácsa által felkarolt javaslat révén a 2010-es írótáborban a Fekete Vince által “nagy presztízsű, jelentős díj”-ként méltatott első Csíki László Díjat a kolozsvári Erdélyi Helikon folyóirat főszerkesztő-helyettese, Karácsonyi Zsolt költőnek ítélte a kuratórium.

A kilenctagú zsűri idén is titkos szavazással döntötte el az írótalálkozó előző estéjén, hogy kit díjaz idén a tíz jelölt közül, 2010 októberétől 2012 szeptemberéig megjelent könyveivel idén versenyben volt: Bálint Tamás, Farkas Wellmann Éva, Király Kinga Júlia, Noszlopi Botond, Nagy Koppány Zsolt, Márkus Andárs, Muszka Sándor, Potozky László, Szabó Róbert Csaba és Várady Nagy Pál.
A zsűri közülük a jelzett időszakban két könyvet letevő Szabó Róbert Csabának ítélte oda a Hargita Megye Tanácsa kulturális intézményében készült emlékplakettet és a megyei önkormányzat által biztosított ezer eurós pénzdíjjal járó Csíki László Díjat.

A Kassay Péter igazgatótól átvett díjáról Szabó Róbert Csaba, a Látó folyóirat szerkesztője úgy nyilatkozott az ünnepségen: “Remélem azzal, hogy én kaptam meg ezt a díjat, picit a Látóra is terelődik a figyelem: a Látó nagy bajban van, s a Látó nélkül a negyedik könyvemet nem tudtam volna megírni”. A díjazott ezzel utalt az utóbbi hetekben nyilvánosságra került “átszervezési” szándékra, miszerint Maros Megye Tanácsának elnöke a folyóirat szerkesztőségét önálló jogi személyiségétől megfosztva a könyvtárral olvasztaná egybe, ezáltal a szerkesztőség munkáját, a folyóirat életét működésében és feladatában lehetetlenítve el. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS