2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székely Csaba kapta a Színikritikusok Díját a legjobb új magyar drámáért

2012. szeptember 17. 10:08, utolsó frissítés: 10:20

A Katona József Színház A mi osztályunk című produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhe gálaestjén vasárnap a budapesti Nemzeti Színházban, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját nyújtották át.

A gála keretében 15 kategóriában hirdettek győztest, az elismerésekért összesen 48 jelölt volt versenyben. Egy kategóriában már korábban odaítélték a díjat: a színikritikusok második alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt idén Senkálszky Endrének, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészének, Európa egyik legidősebb aktív színészének adták át a Színházi Kritikusok Céhének képviselői szerdán Kolozsváron.

A díj ünnepélyes átadásán készült felvételt lejátszották a Nemzeti Színház közönségének. "Nem tudjuk, hogy milyen lesz a jövő színháza, de felelősek vagyunk a jelenéért" - fogalmazott az elismerést átvéve Senkálszky Endre.

A Máté Gábor rendezte A mi osztályunk legjobb előadásnak járó elismerését Andrei Serban adta át a rendezőnek, aki a díjat átvéve elmondta: arra számított, hogy a darab nagyobb társadalmi vitát generál a Magyarországon és Közép-Európában történtekről és a mai helyzetről. Ezek a viták elmaradtak - mondta, ugyanakkor megköszönte a kritikusoknak, hogy díjukkal jelezték: fontos dolog, amiről az előadás szól.

A legjobb rendezésért Zsótér Sándornak ítélték a díjat, aki a Vágyvillamos című előadást állította színpadra a Radnóti Színházban. A díjat Hajdu Szabolcs adta át a művésznek.

A legjobb női főszereplő díját Kováts Adél kapta, a Radnóti Színház Vágyvillamos című előadásában nyújtott alakításáért, az elismerést Király Leventétől vehette át a művész. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat pedig Fekete Ernő vehette át a Radnóti Színház Protokoll című produkciójában megformált szerepéért. A díjat Básti Juli adta át a színésznek.

Székely Csabának ítélték a kritikusok a legjobb új magyar drámáért járó díjat a Bányavirág című darabért, a díjat Esterházy Péter adta át.

Kovács Márton vehette át a legjobb színházi zene díját a szombathelyi Weöres Sándor Színház Szentivánéji álom című előadásához készített munkájáért. A díjat Dés Lászlótól vette át a muzsikus.

Remete Kriszta a legjobb jelmez díját kapta a szombathelyi Szentivánéji álomhoz alkotott kosztümjeiért, a díjat Erkel László (Kentaur) adta át. A legjobb díszletnek járó elismerést pedig Ambrus Mária a Radnóti Színház Vágyvillamos című előadásáért vehette át Székely Lászlótól.

Lábodi Ádám, a székesfehérvári Vörösmarty Színház A csárdáskirálynő avagy 1916 című darabban nyújtott alakításáért a legígéretesebb pályakezdő díját nyerte el, az elismerést Znamenák István nyújtotta át.

Szabó Györgynek különdíjat adományozott a Színházi Kritikusok Céhe, az elismerést Tompa Andrea, a szervezet elnöke adta át a Trafó Kortárs Művészetek Háza korábbi igazgatójának az elmúlt 13 évben végzett munkájáért.

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Stefanovics Angéla kapta a Pintér Béla és Társulata Kaisers TV, Ungarn című darabjában nyújtott alakításáért, az elismerést Trill Zsolt adta át. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat pedig Rába Rolandnak ítélték a Nemzeti Színház Hamlet című produkciójában megformált szerepeiért, az elismerést Takács Katalin adta át és Alföldi Róbert igazgató vette át a művész nevében.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadásnak járó díjat a Stúdió "K" Szamár a torony tetején című produkciójának ítélték, amelyet Fodor Tamás állított színpadra, az elismerést Meczner János adta át a rendezőnek.

A legjobb zenés szórakoztató előadás díját a székesfehérvári Vörösmarty Színház, A csárdáskirálynő avagy 1916 című produkciójának ítélték a kritikusok, amelyet Mohácsi János állított színpadra. A díjat Tihanyi Ákos nyújtotta át a rendezőnek.

A legjobb független színházi előadás kategóriában az elismerést a Pintér Béla és Társulata Kaisers TV, Ungarn című produkciója Pintér Béla rendezése kapta, aki Ascher Tamástól vehette át a díjat.

A Színházi Kritikusok Céhe 32. alkalommal ítélte oda az elismeréseket. A kritikusok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolnak a legjobbakra, akire a legtöbb szavazat érkezik, az kapja a Színikritikusok Díját. A tizenöt kategória mindegyikében három-három - vagy szavazategyenlőség esetén több - jelölt versengett. Az, hogy ki nyerte el az elismerést, csak az ünnepélyes díjátadón derült ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS