2018. november 17. szombatHortenzia, Gergő
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Görög tüntetések és a szebeni tigris a pénteken induló Temps d'Images-on

2012. november 07. 16:20, utolsó frissítés: 16:54

Az öt év során az esztétika felől az etika irányába mozdult el a kolozsvári Temps d’Images fesztivál, amelynek tematikája idén a jövő lehetséges forgatókönyvei – mondta el Miki Branişte főszervező a fesztivál sajtótájékoztatóján. A rendezvény, amely francia indítványozásra több országban is elindult, eredetileg a videó színházi vagy táncelőadásokba való integrálásával kísérletezett, a puszta formai kísérletet azonban mára inkább a tartalomra való összpontosítás váltotta fel.

A fesztivált egy kollektív kiállítás nyitja, Where The Wild Things Are címmel, amelyben a művészek szintén a jövőt próbálják meg vizionálni, megalkotni.

Az előadások egyes témáit nézve számos nagyon friss, vagy a közelmúltban történt esemény is feldolgozásra került, a nagyszebeni állatkertből megszökött, majd néhány órára rá elpusztított tigris történetétől (Tigrul sibian, r. Gianina Carbunariu) a Zsil-völgyi bányászok sorsáig (Sub pamant, r. David Schwarz).

A külföldi résztvevők között találhatunk cseh (Solo for Lu), magyarországi (A papnő), francia (Kaiju), olasz (Alexis. Egy görög tragédia), írországi (The Blue Boy), spanyol (mariachi 17), német (Jailbreak Mind) előadásokat, amelyek a maguk során ismét aktuális témákon keresztül gondolkodnak a jövőről. Az Alexis például a 2009-es görögországi tüntetések témáját dolgozza fel, a Jailbreak Mind táncelőadás pedig a videojátékoktól megszállottak világát. Utóbbit diákoknak is be szeretnék mutatni, akik a videojátékok forgalmazóinak a fő célközönsége, és tesztelni szeretnék, miként hat rájuk az előadás és az utána következő beszélgetés – mondta Braniste.

A fesztiválon vitaesteket is szerveznek, lesz szó például a független művészeti projektek jövőjéről, vagy a művészetről, mint politikáról. A rendezvényen több koncert is lesz, külön kiemelkedő a fesztiválzáró Saxophone Jazz Night, Alexandra Lehmler mannheimi és Mihai Iordache romániai szaxofonzenészek közös koncertje.

A szervezők végül elmondták, hogy már az idei költségvetés 20 ezer euróval kevesebb a tavalyinál, a fesztivál jövői kiadása pedig kétséges, elsősorban a fő támogató, az Országos Kulturális Alap (AFCN) helyzete miatt. A rendezvény, mint minden évben, sokat alapoz az önkéntesek munkájára, idén több mint 70 önkéntes dolgozik a szervezőcsapatban.

A fesztivál előadásaira a felnőtt jegy 15, a kedvezményes 10 lejbe kerül, illetve bérletet is lehet váltani három előadásra 30, öt előadásra 50 lejért.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS