2018. október 23. keddGyöngyi
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kós Károly Emlékév a Székely Nemzeti Múzeumban

2013. február 15. 10:47, utolsó frissítés: 10:47


Kós Károly emlékének szenteli a 2013-as évet a Székely Nemzeti Múzeum. Az eddig Sepsiszentgyörgyön és Baróton bemutatott Ácsolt fatornyok – Védelmező templomok című kiállítást további tárlatok, könyvbemutatók, vetítések követik.

Kós Károly (1883–1977) építész volt, grafikus, író, ideológus, politikus, intézményszervező és mezőgazdász, 20. századba oltott reneszánsz ember. Budapestet leszámítva Sepsiszentgyörgyön valósult meg a legtöbb épületterve, és legszebbikükben, a Székely Nemzeti Múzeum általa tervezett főépületében őrzik politikai írásait, de maga faragta dohányszelencéjét és szemüvegét is. A múzeum utcai, főtér felőli székely kapuját egy olyan körúton választotta ki, amelynek során a saját fogatával szekerezte körbe Sztánáról Erdélyt.

A múzeum kovácsoltvas ajtókilincseA múzeum kovácsoltvas ajtókilincse


A múzeum kovácsoltvas ajtókilincsei Kós Károly iparművész-aláírása: a „varjú” ő maga rajtuk, a sztánai Varjúvár és Varjú-tanya építője és lakója – szellemi-erkölcsi-jógazda rokonai valóban a közösségüknek új, rendhagyó utakat kereső programhősök, regényéből, a Varju-nemzetség morális kódex értékű történetéből.

A Kós Károly-emlékév teljes évi programja itt érhető el. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS