2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Anilogue nemzetközi animációs fesztivál Budapesten és Bécsben

2008. november 21. 14:34, utolsó frissítés: 14:42

Az Anilogue 2008 nemzetközi animációs fesztivál az idén először Budapest mellett Bécsben is bemutatja az év legsikeresebb animációs filmjeit. A világ minden tájáról származó fesztiválnyertes alkotások és az európai versenyfilmek a két főváros öt mozijában november 27-től egy héten keresztül várják az érdeklődőket.

Mint azt Köllő Killa, a fesztivál sajtóreferense az MTI-nek csütörtökön elmondta, azért tették át az Anilogue helyszínét részben Bécsbe, mert az osztrák fővárosban nincs ilyen jellegű animációs filmfesztivál. A vetítések november 27. és 30. között Budapesten, december 1. és 3. között Bécsben lesznek, a fesztivált záró gálának a bécsi Filmcasino ad otthont.

A november 27-i megnyitó ünnepséget Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik. A fesztivál a legendás japán animációsfilm-rendező, Hayao Miyazaki legfrissebb alkotásának, A Ponyo a tengerparti sziklán című filmnek a magyarországi premierjével indul. Bár a Ponyo, amelynek főszereplője egy emberfejű, beszélő halacska, elsősorban a gyerekközönséget célozza meg, a szervezők szerint a film pazar látványvilága és misztikus története biztosítja, hogy a felnőtt közönség is élvezze a japán mester legújabb munkáját.

A hatodik alkalommal megrendezett fesztivál programjában más, Magyarországon eddig nem látott filmek is helyet kaptak, köztük a Cannes-i Filmfesztiválon debütált, Keringő Basirral című izraeli rajzfilm, amely az 1982-es libanoni háború eseményeit eleveníti fel, a világ legjobb animéjének választott Evangelion 1.0: Nem vagy egyedül című japán film, és a kifejezetten csak kötélidegzetűeknek szánt Holttér című animációs "zombihorror" is. Ez utóbbi videójáték-változatát a nézők azon nyomban ki is próbálhatják a moziban.

A premierek közé tartozik az amerikai Bill Plympton Idióták és angyalok című animációs filmje, amely egy váratlanul szárnyat növesztett nyárspolgár groteszk történetét beszéli el. A rendező Európában elsőként a tavalyi Anilogue-on mutatta be a közönségnek filmje akkor még készülő jeleneteit.

Az Anilogue 2008 az idei Annecy filmfesztiválon különdíjat nyert Plympton-film mellett bemutatja a világ legnagyobb rajzfilmes rendezvényének fődíjas alkotását, a Sita Sings the Blues-t is. Nina Paley filmje az indiai mitológia egyik alapművét, a Rámájanát dolgozza fel.

Az európai filmeket felvonultató nemzetközi versenyprogramban 32 alkotás szerepel. A fődíj sorsáról döntő zsűri tagjai Cakó Ferenc homokanimátor, Michaela Pavlatova cseh animációs rendező és Adam Wyrwas lengyel animátor. A tavalyi fesztiválon Pavlatova Az állatok farsangja című filmje nyerte el a közönségdíjat, Wyrswas pedig a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjjal kitüntetett, Péter és a farkas című film vezető animátora.

A vetítések mellett három, Budapesten zajló workshop is színesíti a programot. A Mesharray stúdió munkatársai a digitális animáció titkaiba avatják be az érdeklődőket, a Képről képre műhely a gyerekeknek mutatja be, hogyan készülnek a hagyományos rajzfilmek, a Toons and tunes című workshop résztvevői pedig a San Franciscó-i Nick és Nancy Phelps közreműködésével ismerkedhetnek meg az animációs filmek kísérőzenéjének történetével.

A hagyományokhoz híven idén is megtartják Animált éj címmel a péntek estétől szombat hajnalig zajló mozimaratont, amelynek a Toldi mozi ad otthont. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS