2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A válság miatt bezár Kijevben a Modern Művészetek Központja

2008. november 21. 14:38, utolsó frissítés: 14:38

Pénzhiány miatt megszűnik Kijevben a Soros György támogatásával létrehozott Modern Művészetek Központja, Ukrajna modern művészeti alkotások bemutatására szakosodott első galériája.

Az 1995-ben megnyílt központ működését néhány évig a Vidrodzsennya elnevezésű ukrajnai Soros-alapítvány biztosította, míg 2004 óta pályázatokon elnyert összegekből és szponzori támogatásokból tartotta fenn magát az intézmény. A pénzügyi világválság következtében beszűkült lehetőségek miatt immár nem biztosítható tovább a központ működése - írta csütörtökön a kijevi Szegodnya című napilap online kiadása.

A jelentés szerint a központban jelenleg az És a lélek, és az ész, és a test című lengyel-ukrán kiállítás látható. A december 21-ig nyitva tartó tárlat az intézmény hattyúdala, a bezárásával együtt megszűnik a művészeti központ is.

Fennállásának közel 14 éve alatt a Modern Művészetek Központja számos tehetséges, fiatal ukrán művésznek nyújtott bemutatkozási lehetőséget, közülük többen nemzetközi hírnévre tettek szert. A központ bezárása után a fiatal alkotóknak sokkal nehezebb lesz kiállítási helyhez jutniuk, ezért szakemberek szerint tehetséges és eredeti művészek nemzedékei veszhetnek az ismeretlenség homályába Ukrajnában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS