2018. október 17. szerdaHedvig
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Helsinki a városi kultúra részeként ismerte el a graffitit

2008. november 24. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

Helsinki feladta szigorú graffitiellenes politikáját és a városi kultúra részeként ismerte el a falfirkát. A városi tanács erről közzétett szombati nyilatkozata szerint a jövőben nem számítanak illegálisnak a város épületeinek falára felvitt graffitik és más műalkotások, feltéve, hogy az épület tulajdonosa is elfogadja azokat. Az új irányelv mindazonáltal különbségtételt javasol a festészet és a spontán firkálás között.

A városatyák elutasították azt a javaslatot, hogy az új teherkikötő zajvédőfalát jelöljék ki a graffitisek önmegvalósítása számára. A városvezetés szerint a graffitifestmények olyan helyre valók, ahol a lehető legnagyobb közönség látja azokat.

A finn főváros az elmúlt években a leginkább graffitiellenes európai városok közé tartozott. A zéró tolerancia jegyében a graffiti minden formáját a lehető leghamarabb eltávolították. Körülbelül egy éve azonban egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a szűkülő anyagi lehetőségek miatt nem lehet fenntartani a költséges graffitiellenes irányvonalat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS