2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Más festette Munkácsy neve alatt az antiszemita képet?

2013. március 08. 17:14, utolsó frissítés: 17:14

Újabb információkra bukkant az Index.hu a Vérvád című, két amerikai műelemző szerint Munkácsy Mihálynak tudajdonítható festménnyel kapcsolatban. Az Est című lap 1914-es cikke a következőket írja: „Azt a képet, a melyről szó van, a tiszaeszlári pör idején egy Ábrányi nevű magyar festő festette, Munkácsy neve alatt. Az eset annak idején Munkácsy tudomására jutott, a ki erélyesen tiltakozott a csalás ellen.”

A Munkácsy által megnevezett Ábrányi Lajos azonban nem rendelkezett olyan tehetséggel, hogy a mű valóban az övé lehetne - mondta az Indexnek Molnos Péter művészettörténész, aki azonban azt is kétli, hogy valóban Munkácsy-kép lenne.

Az Index.hu hétfői cikke után két művészettörténész is cáfolta, hogy a festmény Munkácsy műve lenne. Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa még aznap nyilatkozott az MTI-nek, később pedig Boros Judit, a Galéria művészettörténésze is kijelentette, hogy nem Munkácsyról van szó, stílusbeli eltérésekre hivatkozva, és inkább egy "harmadvonalbeli orosz vagy lengyel festő historizáló munkájának" tartja.

Az Index.hu új cikke arra a következtetésre jut, hogy aligha lesz közmegegyezés a festmény szerzőjének kilétével kapcsolatban: egyrészt azért, mert a szakmabeliek sem tudnak minden kétséget kizáróan véleményt alkotni egy festmény eredetiségével kapcsolatban, másrészt Munkácsyhoz nehéz objektíven viszonyulni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS