2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ide nézz a figurára: legényes versenyt tartottak Bánffyhunyadon

2013. március 18. 14:06, utolsó frissítés: 14:06

Ide nézz a figurára címmel tartották az első kalotaszegi legényes versenyt Bánffyhunyadon vasárnap, március 16-án. A néptáncvetélkedőt az Erdélyi Magyar Néppárt a nemzeti ünnep alkalmából szervezett kétnapos rendezvénysorozatának részeként tartották, társszervezője az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Nippon Kalotaszeg egyesület volt.

A gyermek és felnőtt kategóriában meghirdetett szombati vetélkedőre 65 kalotaszegi születésű, vagy a tájegység valamelyik településén lakó táncos jelentkezett. A bánffyhunyadi művelődési házban lezajlott vetélkedő selejtezőjéből 13 felnőtt és 10 gyermek jutott tovább a mintegy félezer érdeklődő előtt tartott délutáni gálaműsorra.


A 2850 lej összdíjazású felnőtt kategóriában az első három helyezés mellett különdíjat és közönségdíjat és hirdettek, a gyermekkategória – 15 évnél fiatalabbak – díjazottjai könyvcsomagot kaptak. A felnőtteknél első helyen Balázs Szabolcs, második helyen Varga Gyurka István végzett. A harmadik díjat és a különdíjat Bethlendi András kapta. A közönségdíjas Bálint Zsolt lett.

A gyermekek között első díjban, különdíjban és közönségdíjban részesült Vincze Hunor. A második helyezés Bányai-Csáki Róbertet, a harmadik Boncz Andrást illette. A muzsikát környékbeli népzenészek és prímások húzták, a lelkes közönség előtt a helyi Suhanc és a Kalotaszeg táncegyüttesek is felléptek. A gálaest hangulatára jellemző, hogy a zsűri döntésére várva – a több száz fős közönség ovációja közepette – a versenyzők nyilvános, önkéntes táncolásba fogtak. Késő este Czilika Ödön és zenekara meghívásával hagyományos mulatságot tartottak.

Gergely Balázs EMNP-alelnök, a rendezvény főszervezője bejelentette, május 31. és június 2. között Kalotaszegi Magyar Napokat szerveznek, amelytől azt remélik, hogy szorosabbra fűzi a köteléket a kalotaszegi települések között.

Lázár Attila, az Ide nézz a figurára ötletgazdája, a Nippon Kalotaszeg vezetője kiemelte: a legényes verseny bizonyítja, hogy Kalotaszegen van táncélet, és örvendetesnek nevezte, hogy a vetélkedő résztvevőinek egy része továbbadja tánctudását a kisebbeknek. Boros Lóránd szervező elmondta, fontosnak tartották, hogy a zsűri részeként olyan helyiek döntsenek a rangsorról, akik részesei a kalotaszegi kultúrának, a hagyományos táncokról komoly tapasztalattal és emlékekkel rendelkeznek, a többségük pedig egykori adatközlő. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS