2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Neves román írók, köztük Cărtărescu is lemondta a részvételt a párizsi könyvvásáron

2013. március 19. 15:39, utolsó frissítés: 15:40

Több neves román író lemondta a részvételt a pénteken kezdődő párizsi könyvvásáron, ezzel tiltakozva a Román Kulturális Intézet (ICR) jelenlegi vezetősége ellen.

A párizsi könyvvásár, a Salon du Livre március 22-től 25-ig tart és Románia az egyik díszvendég. Mintegy harminc román írót hívtak meg a francia fővárosba, de közülük néhány, köztük Mircea Cărtărescu lemondta a meghívást. Hasonlóan döntött Andrei Pleșu esszéíró, Gabriel Liiceanu filozófus, aki az egyik legismertebb román kiadó, a Humanitas igazgatója, valamint Neagu Djuvara történész.

Cărtărescu nem indokolta meg döntését, csak annyit közölt, hogy később sajtóközleményben fejti ki álláspontját. Korábban Andrei Marga, az ICR tavaly nyáron kinevezett elnöke egy televíziós műsorban azt mondta
Cărtărescuról, hogy az intézet előző vezetése előnyben részesítette, és indokolatlanul sok könyvét fordíttatta le különböző nyelvekre.

Liiceanu a Hotnews.ro portálnak kifejtette: azért utasította vissza a párizsi részvételt, mert az ICR olyan írókkal egészítette ki a szervezők által javasolt meghívott szerzők listáját, akik már a jelenlegi "romániai politikai leszámolásokat" tükrözik.

Tavaly júliusban kétszáz értelmiségi - köztük az egyaránt irodalmi Nobel-díjas Tomas Tranströmer és Herta Müller - nyílt levélben fordult a kormányhoz. Ebben azt kérték, hogy a Román Kulturális Intézet a szenátus alárendeltségéből kerüljön vissza a román elnöki hivatalhoz. A román művészek bírálták, hogy az ICR feladata a jövőben "a nemzeti önazonosság megőrzése" lesz, például a diaszpórában, miközben szerintük a román művészek külföldi népszerűsítésével kellene foglalkoznia.

A kulturális intézet körüli viták azt követően kezdődtek el, hogy a Victor Ponta vezette kormány hatalomra került, és leváltotta az intézmény éléről Horia Roman Patapievici-et, akit Traian Băsescu államfő nevezett ki 2005-ben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS