2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabadság és művészet határok nélkül: a nagyanyedi Inter-Art kiállítása Brüsszelben

2013. március 21. 09:20, utolsó frissítés: 09:20

Kedd este nyílt meg az Európai Parlamentben a Szabadság és művészet határok nélkül című kortárs művészeti kiállítás. A nagyenyedi Inter-Art Alapítvány által szervezett tárlat Winkler Gyula és Sógor Csaba meghívására érkezett Brüsszelbe.

A kiállítás ötvenkét országból származó nyolcvankét képzőművész alkotását összesíti. Tizenhat, öt országból származó, tizenhat év alatti fiatal művész munkáját is tartalmazza, amelyek az évek folyamán a nagyenyedi alapítvány nemzetközi alkotótáborában születtek. A tárlat az ENSZ New York-i székháza, Bécs, Vichy és Rabat után most Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe érkezett.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője megnyitóbeszédében méltatta a Szabadság és művészet határok nélkül című tárlat eredményeit, kiemelve, „ez a kezdeményezés is tanúsítja, hogy a multikulturális szellemiség ma is élő a nagy múltú településen. Nagyenyed európai gondolkodású, erdélyi város, amely a művészeten keresztül bekapcsolódik a nagyvilágba”.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök üzenetét Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes tolmácsolta, rámutatva, hogy az Inter-Art Alapítvány munkatársai és a művészek "valódi kulturális nagykövetek", akik az Európai Parlamentben egy európai ország európai üzenetét közvetítik.

"Amit nem tudunk helyreigazítani történészként, vagy akár a jelen gondjait politikusként, néha a művészeknek jobban sikerül: összehozni, kibékíteni embereket, korokat; ezért ajánljuk ezt a kiállítást megnézésre” – fogalmazott Sógor Csaba EP-képviselő.

„Az Inter-Art jelenség egy 18 évvel ezelőtti álomból vált valósággá és nőtte ki magát azoknak a művészeknek a lelkéből, akik hittek benne. Alapítványunk célja a kortárs művészet népszerűsítése nemzetközi szinten, ezáltal pedig hidat építeni nemzetek és országok között. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ma itt lehetünk az Európai Parlamentben, az EU legfontosabb intézményében” – mondta Balog István, az alapítvány elnöke a megnyitón.

Ioan Hădărig költő, az Inter-Art Alapítvány ügyvezető igazgatója ismertette a Szabadság és művészet határok nélkül című tárlat koncepcióját, amely a képzőművészet, költészet és zene hármasára épült. Az igazgató bemutatta évente megszervezett nemzetközi alkotótáborukat, hangsúlyozva, olyan művészeket láttak vendégül, akiknek munkái az ENSZ New York-i székhelyén, a washingtoni Woodrow Wilson Központban, vagy a bécsi, Vichy-i, Bombay-i, rabati galériákban tekinthető meg

A kiállításon mutatták be Ioan Hădărig, román-francia, kétnyelvű Poemul tăcerii - Poème du silence című verseskötetét. A könyvhöz tartozik az Almost Dream című zenei CD, amely Ioan Hădărig megzenésített verseit tartalmazza a Szongoth Emilia és Marius Moga alkotta Melodis Folk feldolgozásában, akik a megnyitón el is játszották néhány zenedarabjukat. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS