2018. december 18. keddAuguszta
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Négy írószervezet tiltakozik a József Attila-díj odaítélési rendszere miatt

2013. március 26. 12:00, utolsó frissítés: 2013. március 27. 09:19

Nyílt levelet intézett négy irodalmi szervezet Balog Zoltánhoz, a magyar emberi erőforrások miniszteréhez, amelyben tiltakozásukat fejezik ki a művészeti középdíjak odaítélési rendszere miatt.

"Tiltakozunk a művészeti középdíjakba történt ismételt politikai beavatkozás és a szélsőséges nézetek állami elismerése ellen. (...) A József Attila-díj kapcsán a minisztérium idén is semmibe vette az általa felállított szakmai kuratórium javaslatait és önkényesen megváltoztatta a díjazottak névsorát" - szerepel az MTI-hez kedden eljuttatott dokumentumban, amelyet a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör Irodalmi Egyesület, a Magyar Műfordítók Egyesülete, valamint a Szépírók Társasága írt alá.

A négy szervezet leszögezte: mindaddig nem kívánnak részt venni a jelölési és döntési folyamatban, amíg valóban meg nem történik a művészeti középdíjak szakmai rehabilitációja az érintettek bevonásával.

A nyílt levél megfogalmazói felidézték, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2013. január 1-jétől új rendszert vezetett be a művészeti középdíjak tekintélyének visszaállítása érdekében. A tárca több évtizedes szakmai múlttal rendelkező, a kortárs irodalom egészét lefedő írószervezeteket kért fel arra, hogy tegyenek javaslatokat a szakmai bizottságok tagjaira, és jelöljenek alkotókat a művészeti díjakra.

"Az új rendszert a legtöbb szervezet elfogadta, ugyanakkor többen fenntartásukat fejezték ki, mert úgy látták, a miniszter a szokásjoggal ellentétben, a jogszabályok adta lehetőséggel visszaélve idén is önkényesen felülbírálhatja a szakmai bizottság demokratikus módon meghozott döntéseit. Félelmeik sajnos annak ellenére beigazolódtak, hogy a minisztérium a nyilvános szakmai tájékoztatón ígéretet tett arra, hogy maradéktalanul tiszteletben tartja a kuratóriumok döntését" - hangsúlyozták az aláírók.

Szerintük a József Attila-díj esetében folytatódott az a három éve tartó rossz gyakorlat, ami ellen már tavaly márciusban nyílt levélben tiltakozott nyolc irodalmi szervezet.

"A kontroll nélküli politikai beavatkozás sérti a művészet integritását, mert az esztétikai helyett politikai szempontokat érvényesít. Ez a gyakorlat újra és újra méltatlan helyzetbe hozza a mindenkori díjazottakat, megalázza mind a bizottságot, mind a javaslatot tevő szakmai szervezeteket, és elrongyolja a József Attila-díj tekintélyét. Az irodalmi szervezetek által többször bírált eljárás következménye az is, hogy idén több olyan ember vehetett át díjat, akik nyíltan kirekesztő és rasszista nézeteik miatt méltatlanok bármiféle kitüntetésre" - fogalmaz a nyílt levél. (Az írószövetségek március 26-án este kiadott nyilatkozata szerint a méltatlan kitüntetettek alatt nem a József Attila-díj elnyerőit, hanem egyéb irodalmi középdíjak nyerteseit, például a Táncsics-díjjal kitüntetett Szaniszló Ferencet értik - szerk.)

A dokumentum kitér arra, hogy az irodalmi szervezetek a művészeti középdíjak tekintélyének és szakmaiságának megőrzése érdekében mindig is nyitottak voltak a korrekt párbeszédre, azonban a továbbiakban nem látják értelmét az együttműködésnek.

"Mindaddig nem kívánunk részt venni a jelölési és döntési folyamatban, amíg valóban meg nem történik a művészeti középdíjak szakmai rehabilitációja az érintettek bevonásával. A kuratóriumi tagokat pedig tisztelettel arra kérjük, hogy fontolják meg, a történtek után továbbra is részt kívánnak-e venni a jelölési folyamatban" - áll végül a Balog Zoltánnak írt nyílt levélben.

Az emberi erőforrások minisztere március 14-én Albert Zsuzsa költőnek, Petrőczi Éva költőnek, Fekete J. József irodalomtörténésznek, Gy. Horváth László műfordítónak, Kun Árpád költőnek, írónak, Nagy Gábor költőnek, kritikusnak és N. Pál József irodalomtörténésznek adott át József Attila-díjat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS