2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyi fesztiválok az áprilisi Korunkban

2013. április 03. 14:44, utolsó frissítés: 14:44

Az elmúlt négy-öt év egyre nyilvánvalóbb életmód-trendjeként azonosítható: Erdély fesztiválzónává lett, az erdélyiek pedig fesztiválfogyasztóvá váltak. A nyári turisztikai szezont gyakorlatilag teljesen lefedik a különböző zenei, kulturális fesztiválok.

A lapszám az ezekkel a jelenségekkel kapcsolatos fogyasztói szokásokat, a rendezvények arculatát, arculatépítési stratégiáit vizsgálja, illetve azokat a globális trendeket, melyekhez ezek a rendezvények felzárkóznak. Ugyanakkor az átformálódó Erdély-kép szempontjából is izgalmas a kérdés: hogyan alakul az erdélyi városok imázsa az egyre tudatosabb arculatépítés, városmárkázás eredményeképpen? Mennyire illeszkednek a fesztiválok, nagyrendezvények a formálódó arculatokhoz?A lapszámban helyet kapnak a nemzetközi hagyományos fesztiválok, a fesztiválok környezettudatos megtervezése, és természetesen a legfontosabb erdélyi nagyrendezvények: Félsziget Fesztivál, TIFF, színházi fesztiválok, Szent György Napok, Kolozsvári Magyar Napok. Különösen Kolozsvár és Sepsiszentgyörgy vonatkozásában kerülnek előtérbe azok a hosszú távú stratégiák, amelyek az Európa Ifjúsági Fővárosa – 2015, illetve az Európa Kulturális Fővárosa címek elnyeréséhez kapcsolódhatnak.

A lapszám szerzői kommunikáció- és médiaszakemberek, társadalomkutatók: Aradi József, Bíró Árpád Levente, Dér Csaba Dezső, Grubisics Csaga, Jakab-Benke Nándor, Kádár Magor, Christian Roy, Száfta Szende, Zörgő Noémi. Interjúkban vázolják elképzeléseiket Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Farkas András, a Kolozsvár – Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 projekt koordinátora, illetve Gergely Balázs, Sánta Levente és Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok szervezőcsapatának irányítói. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS