2018. aug. 17. péntekJácint
28°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyföldi Fotó Biennále: 120 munkában mutatják be a régió értékeit

2013. május 11. 17:51, utolsó frissítés: 17:55

Székelyföld értékei, Fekete-fehér és Színes kategóriában díjaztak fényképészeket a Székelyföldi Fotó Biennále keretében. Az eseménynek kettős szerep jut, hiszen egyben a negyedik alkalommal megszervezett Székelyföld Napok nyitórendezvénye is.

Május 10-én, pénteken, Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Házban a pályamunkákból összeállított kisfilm vetítésével kezdődött a gála. Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője megnyitó beszédében elmondta: az első Székelyföldi Fotó Biennále egyben a székelyföldi fényképészet ünnepe is.

A kettős rendezvényt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg: "Székelyföld gondolkodásában, gasztronómiájában és számos más területen körülhatárolható. Mégis sokkal többet mond mindennél egy kép: a fotográfia kezdeteitől Székelyföld nagyjai, mint Orbán Balázs és sokan mások, végigjárták ezt a tájat. A biennále képei bizonyítják, hogy Székelyföld több mint egy jól sikerült háttér a fényképekhez. A képek mögött emberek vannak, akik a lényegét ragadják meg ennek a régiónak" - fogalmazott a tanácselnök.

Isán István Csongor, a Hargita Megyei Művelődési Központ igazgatója hangsúlyozta: a kiállítás olyan színvonalat képvisel, amit bárhol meg lehet mutatni. "Nekünk kultúraszervezőknek az a legfontosabb szerepünk, hogy ezeket a képeket, vagy a színvonalasan dolgozó fotósokat eljuttassuk bármerre. Ezeket az értékeket a saját közönségünknek is meg kell mutassuk: ezeket az értékeket ki kell vigyük azokhoz, akikről szólnak."

A zsűri képviseletében Balási Csaba szólalt fel: "A Székelyföldi Fotó Biennále lényegében Erdély fényképészeit szólította meg. Az itt kiállított 120 munkát, a zsűri megközelítőleg 800 munkából válogatta össze. A fényképek keresztmetszetét jelentik az erdélyi magyar fotóművészetnek. A ma kiállított anyag abszolút módon versenyképes bármilyen nemzetközi versenyen." Balási azt is elmondta, hogy a biennále második pozitív üzente, hogy új nevek is megjelentek a versenyzők között, ami arról tanúskodik, hogy utánpótlásból sincs hiány.

Fejér László Ödön üzenetét irodavezetője tolmácsolta: a képviselő úgy véli, hogy a térség értékeinek megtartásában komoly szerep jut a fényképészet számára is, hiszen a fényképész egy-egy kattintással az utókor számára tartósítja a pillanatot.


A verseny győztesei:

Székelyföld értékei kategória:

I. Erdély Bálint Előd (Székelyudvarhely): Tüzeskő III című alkotása
II. Kristó Róbert (Csíkszereda): Dimenziókapu című alkotása
III. Bálint Zsigmond (Marosvásárhely): A világtól elzárva című alkotása


Fekete - fehér fotó kategória

I. Vass Lehel (Székelyudvarhely): Őrszemek című alkotása
II. Haragos Zoltán (Marosvásárhely): Gondviselés című alkotása
III. Dezső László (Gyergyószentmiklós): Glazúr című alkotása


Színes fotó kategória

I. Tordai Ede (Marosvásárhely): A titokzatos hölgy című alkotása
II. Kerekes István (Mosonmagyaróvár): Yelena című alkotása
III. Baranyi Ildikó (Bukarest): Reggeli fürdő című alkotása

A legjobb szerző különdíjat Tordai Ede érdemelte ki. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS