2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Gomorráé a legjobb európai film díja

2008. december 08. 10:37, utolsó frissítés: 10:37

Matteo Garrone Gomorra című filmje nyerte a 21. Európai Filmdíjak legnagyobb elismerését, a legjobb filmnek járó díjat szombaton Koppenhágában. Az alkotás Roberto Saviano regényéből készült, és Nápoly alvilágába kalauzol, a camorra egyik klánjáról rántja le a leplet, amely a kezében tartja a város életének szinte minden mozzanatát.

Az író nem tudott megjelenni az átadó ünnepségen, mert rejtőzködve él, mivel könyve miatt az élete veszélyben forog. Az olaszok reményei szerint a film jó eséllyel indul a legjobb külföldi filmnek járó Oscarért folyó harcban is.

Matteo Garrone a legjobb rendezőt illető elismerést is megkapta a szombati díjátadón, a film férfi főszereplőjét, Toni Servillót pedig a legjobb alakítás díjával tüntették ki, valamint a Gomorra kapta a legjobb forgatókönyv díját is.

A legjobb színésznő Kristin Scott Thomas lett a Il y a longtemps que je t'aime (Oly régóta szeretlek) című Philippe Claudel-alkotásban nyújtott teljesítményéért. Életműdíjat a brit Dame Judi Dench kapott, David Yates brit rendező közönségdíjat vett át a Harry Potter és a Főnix rendje című moziért. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS