2018. december 18. keddAuguszta
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átadták a Communitas alkotói ösztöndíjait

2013. május 19. 09:55, utolsó frissítés: 10:30

"A Communitas Alapítvány Alkotói Ösztöndíja azt a célt szolgálja, hogy itt a szülőföldön is legyen lehetséges magas kultúrát művelni. Ma már egy közös európai kultúra felé törekszünk, és ehhez a közös európai kultúrához úgy tudunk hozzátenni valami fontosat és érvényeset, ha a magunk erdélyiségét is valami módon hozzátesszük. Az itteni magyar társadalomnak, intézményeknek pedig az a kötelességük, hogy a szülőföldön való létezés és alkotás jogához a körülményeket is megteremtsék. Ehhez kíván hozzájárulni a Communitas Alapítvány is" – jelentette ki Markó Béla, az Ösztöndíjbizottság elnöke pénteken, Marosvásárhelyen, az idei alkotói ösztöndíjak ünnepi átadásán.

A 2013-as díjazottak gálaestje a szokáshoz híven az előző év képzőművészeti kategóriában kitüntetettek tárlatmegnyitójával kezdődött, a Művészeti Egyetem előcsarnokában Bartha József képzőművész, az egyetem tanára, a zsűri tagja méltatta az alkotókat és alkotásaikat. Az ünnepség a Stúdió-teremben folytatódott, ahol Gáspárik Attila, az est házigazdája elmondta: míg az első esztendőben, 2003-ban 12 díjazottja volt a Communitas Alapítványnak, az idén már 42 ösztöndíjat adnak át.

„Minden évben elmondtam, hogy a tehetséget meg kell becsülni, és ez a díj azt a célt szolgálja, hogy itt a szülőföldön legyen lehetséges magas kultúrát művelni, hozzájárulni az egyetemes kultúrához is. Nekünk itt Erdélyben kell értékeket teremteni és nagyot alkotni. Az elmúlt évtizedekben mi látszólag egy más célt, a szabadon közlekedést tűztük ki célunknak. Szabad közlekedést, hogy Európában, akár Párizsban, Münchenben, Berlinben, Bukarestben vagy Budapesten otthon lehessünk. A közös európai értékekhez való jogot szerettük volna kivívni, de ezzel egyidejűleg egy másig jogért, az itthonmaradás jogáért is küzdöttünk, ami látszólag lehet, hogy ellentmond az előző célnak. De amikor erről beszélek, nem arra gondolok, hogy valaki meg akarná vonni tőlünk azt a jogot, hogy itthon létezhessünk, hanem, hogy ehhez megfelelő feltételeket kell teremteni” – fogalmazott beszédében Markó Béla, kitérve arra: olyan feltételek szükségesek itt Erdélyben is, hogy ugyanúgy lehessen alkotni, mint bárhol Európában. Markó Béla szerint ma már nincs ellentmondás abban, hogy egy közös európai kultúra felé törekszünk és ehhez a mi erdélyi kultúránkat is hozzátesszük. Az alkotás jogához a feltételeket és a körülményeket is meg kell teremteni. Ehhez szeretne a díjak révén a Communitas Alapítvány hozzájárulni" – mondta az ösztöndíjbizottság elnöke.

Legelőbb a film kategóriában adta a díjat Markó Béla és Schneider Tibor. A díjazottak: Bántó Csaba Szabolcs, Keresztes Péter, Pálfi-Horváth Ernő Áron, Pünkösti Laura, Ugron Réka, Zágoni Bálint.

Az irodalmi kategóriában Gálfalvi György adta át a díjakat a következőknek: Csuszner Ferencz, Fischer Botond, László Szabolcs, Jobb Boróka, Nagy Zoltán, Pethő Lóránd, Rigan Lóránd, Varga Melinda, Papp Zakor Ilka.

Bartha József és Sipos László adta át a képzőművészet és fotográfia kategória díjait. A díjazottak: Fogarasi Hunor, Jánosi Andrea, Koter Vilmos, Kürthi Andrea, Miklós Szilárd, Nyíri Dalma Dorottya,Varga Edwald Ervin, Veres Szabolcs, Csont Zsombor.

Színház kategóriában Béres András adta át a díjakat a következő művészeknek: Balogh Attila, Bertóti Johanna, Boros Kinga Mónika, Deák Réka, Faragó Zénó, Puskás László, Vass Csaba.

A zeneművészeti díjakat Csíky Boldizsár és Markos Albert adta át Bordos Nagy Kinga Borbála, Csata István, dr. Beke István Ferenc, Karaván Együttes, Koszorús Krisztina Mária, Szőcs Kristóf, Visky Péter, Maksai József és Nagy Éva művészeknek.

A díjátadást az előző évben díjazottak műsora követte. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS