2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Svájci irodalmi díjjal tüntetik ki Mircea Cărtărescut

2013. július 03. 11:57, utolsó frissítés: 11:59

Ismét kitüntették Mircea Cărtărescut: ezúttal a svájci Spycher - Literaturpreis Leuk díjat kapja meg, amelyet a szeptemberi díjátadón vehet át - tájékoztatta a Humanitas könyvkiadó a Mediafax hírügynökséget.

A Stiftung Schloss Leuk (Leuk Kastély Alapítvány) által osztott díj Európa-szerte az egyik legfontosabb irodalmi kitüntetésnek számít. A díjazottak egy ösztöndíjat nyernek, illetve annak jogát, hogy öt éven keresztül évente két hónapig a kastély vendégei legyenek. A díjátadót szeptember 1-jén szervezik meg, Mircea Cărtărescu laudációját Ernest Wichner romániai származású német író és műfordító, a Literaturhaus Berlin igazgatója olvassa fel.

Az Orbitor (magyarul Vakvilág címmel lefordított, szerk.) fantasztikus trilógia egy határtalan gördülékenységgel megírt narráció, amelybe belesimulnak a szocialista rendszer Bukarestjében felnövő szerző gyerekkori emlékei. Cărtărescu leírásaiban a horror és a fantasy elemeket mesterien keveri Swifttől, vagy Prousttól kölcsönzött eszközökkel, ahhoz hogy létrehozza saját művészi univerzumát, amelynek középpontjában az egykori ifjú önmagát helyezi" - áll a zsűri indoklásában.

Cărtărescu augusztusban az Újvidéki Nemzetközi Versfesztivál nagydíját kapja meg. A nemzetközi hírnevű kortárs költők kitüntetése érdekében létrehozott díjat első ízben 2008-ban osztották ki. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS