2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hargita megyei képzőművészek alkotásai is megtekinthetők a CreArt első, valladolidi állomásán

2013. július 12. 09:43, utolsó frissítés: 09:43

Augusztus 8-áig tekinthető meg a spanyolországi Valladolidban Márton Ildikó és Veres Imola Hargita megyei, valamint további 15 európai képzőművész alkotása a Hargita Megye Tanácsa partnerségével megvalósuló CreArt európai uniós projekt keretében szervezett 2013. évi európai vándorkiállítás első állomásán.

A MORE REAL THAN THE REAL elnevezésű európai vándorkiállítás kurátora, IIlaria Bonacossa összesen hatvan – köztük 10 Hargita megyei – pályázó közül választotta ki a nyerteseket. A két művész beszámolója szerint a valladolidi kiállításnak otthont adó La Pasión galéria csak emelte a kiállítás színvonalát, amely a 14 különböző európai régióból érkező 17 képzőművész alkotásait egységesen mutatja be.

A galériát egy egykori templom teréből alakították ki, ezzel is tovább éltetve a rendkívül magas gondolati tartalommal bíró épületet – számolt be az alapvégzettsége szerint műemlékvédelmi építészként dolgozó, a projektben való részvételre A lét elviselhetetlen könnyűsége és a Szív fotói alapján kiválasztott Márton Ildikó. Rendkívül fontos, hogy kellő mértékben nyitottak legyünk kortárs szellemi kulturális érték termelésére és ennek nemzetközi népszerűsítésére. Fontosságát abban látom, hogy alapvetően szükséges, hogy kellően érett generáció termelődjön ki, amely átveheti a munkát és hasonló igényességgel fenntartja, használja, illetve átadja értékeinket. Túl azon, hogy folyamatában termelődhet újjá a színvonalas kortárs művészeti élet, ennek gazdasági vonzata is lehet, mint a jelen program is mutatja – fogalmazott az alkotó.

Remélem, hogy mindazt az élményt és hatást, ami felhalmozódott bennem, a szellemi kincstáram gazdagítására tudom használni - mondta a csíkszeredai képzőművészeti tanárként dolgozó, a kiállításon a Hybrid elnevezésű alkotásával részt vevő Veres Imola.

A vándorkiállítást Valladolidból az olaszországi Lecce városába költöztetik, itt októberig tekinthetők meg az alkotások, majd Romániában, a projektben részt vevő Aradon november és december folyamán lesznek kiállítva a művek. A kiállító művészek: Adrian Sandu (Arad, Románia), Joao Pedro Trindade (Aveiro, Portugália), Rodrigo Malvar (Aveiro, Portugália), Virgis Ruseckas (Kaunas, Litvánia), Lidia Giusto (Genoa, Olaszország), Márton Ildikó (Hargita, Románia), Veres Imola (Hargita, Románia), Marit Roland (Kristiansand, Norvégia), Annalisa Macagnino (Lecce, Olaszország), Ulrich Fohler (Linz, Ausztria), Elke Meisinger (Linz, Ausztria), Mark Sengstbratl (Linz, Ausztria), Radek Kalhous (Pardubice, Csehország), Ondrej Bachor (Pardubice, Csehország), Germán Sinova (Valladolid, Spanyolország), Eduardo Hurtado (Valladolid, Spanyolország) és Zygimantas Augustinas (Vilnius, Litvánia).

Hargita Megye Tanácsa az Építsünk biztos jövőt! elnevezésű keretprogramjának megvalósítása érdekében számos európai uniós programban vesz részt. A CreArt projekt a Kultúra és hagyomány ágazati célkitűzések eléréséhez járul hozzá. A Kultúra 2007–2013 program keretében támogatást nyert, kulturális együttműködést célzó CreArt elnevezésű projekt tevékenységeinek középpontját a kreativitás és a művészet képezi.

Koordinátora a Fundation Municipal de Cultura, Ayutamento de Valladolid (Valladolid Város Önkormányzatának Kulturális Alapítványa), további partnerek: Lecce Város Önkormányzata (Olaszország), Genova Város Önkormányzata (Olaszország), 1d11 Alapítvány (Hollandia), Arad Megyei Kulturális Központ (Románia), Vilnius Város Önkormányzata (Litvánia), Aveiro Város Önkormányzata (Portugália), Pl.ARTKOMAS (Kaunas, Litvánia), Linz Város Önkormányzata (Ausztria), Kristiansand Város Önkormányzata (Norvégia). Társult partner: Futurecity (London, Egyesült Királyság). (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS