2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszavonták a könyvvásár díját, mert örömlány volt a szerző

2008. december 15. 12:31, utolsó frissítés: 12:31

Visszavonták a legnagyobb példányszámban eladott könyvnek járó díjat a horvátországi, pulai könyvvásáron, mert a Gola istina (Meztelen igazság) című sikerkönyv szerzője: művésznevén Nives Celzijus egykor örömlány volt.

A Meztelen igazságból pár nap alatt mintegy 40 ezer példány fogyott el. Horvát sajtójelentések szerint sokan azért vették meg a könyvet, mert reménykedtek, hogy fotókat is találnak benne az örömlányról, nem csak a szerző visszaemlékezéseit.

Miután a könyves díjakat odaítélő bizottság visszavonta Nivestől a Kilop nevű elismerést, a 26 éves szerző (aki közben férjhez ment és fölhagyott az ősi mesterséggel) sajtóértekezletén azt mondta: "Úgy érzem, hogy megkaptam a Kiklop díjat". Az elismerés egyébként nem járt volna pénzbeni jutalommal.

Nives Celzijust, polgári nevén Tatjana Sijant elkísérte a tájékoztatóra Ivan Zvonimir Cicak, a horvát Helsinki Bizottság vezetője is, aki elmondta, hogy a pulai könyvvásárnak nem volt joga, sem törvényi felhatalmazása a díj visszavonására. A nő ügyvédje, Sanja Sarnavka diszkriminációról beszélt és azt mondta, hogy a kormány emberi jogi bizottságához fordul az ügyben - írta a Vecernji List című zágrábi napilap. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS