2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Szent István-napi Néptánctalálkozó zárógálája a kolozsvári főtéren lesz

2013. augusztus 07. 13:42, utolsó frissítés: 13:48

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes augusztus 16-21. között szervezi meg a 8 országból (Magyarország, Szlovákia, Vajdaság/Szerbia, Kárpátalja/Ukrajna, Lengyelország, Lettország, Horvátország, Erdély/Románia) 13 kisebbségi kultúrát képviselő néptáncegyüttest, és 7 Kolozs és Szilágy megyei település mintegy 180 hagyományőrző fiatalját egybegyűjtő idei, 15. Szent István-napi Néptánctalálkozót.

A fesztivál kolozsvári programjai szerves részei a 2013-ben negyedszer megszervezendő Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatának is. A fesztivált ismét Kolozs és Szilágy megyében tartják, Kolozsvár mellett Magyarfenesen, Zsobokon, Mákófalván, Válaszúton, Désen, Gyaluban, Kalotaszentkirályon. A Kolozs és Szilágy megyei program a következő sorrendben zajlik:

Pénteken, augusztus 16.-án kerül sor a falunapok, helyi ünnepségek párhuzamos rendezvényeire; 19.00 órától kezdődik párhuzamosan 3 településen (Zsobok, Mákófalva, Gyalu), 20.30 órától pedig Válaszúton a csoportok népviseleti felvonulása és bemutatkozása. Szombaton, augusztus 17-én, 12-13 óra között tértánc Kolozsvár főterén, majd 17.00 órától népviseleti felvonulással kezdődik a Magyarfenesi Szabadtéri Gálaműsor. Vasárnap, augusztus 18-án 12-13 óra között tértánc Kolozsvár Főterén, a fesztiválon résztvevő együttesek bemutatkozása, 15 órától népviseleti felvonulás és szabadtéri Gálaműsor Kalotaszentkirályon, 17,00 órától pedig Népviseleti felvonulás és szabadtéri Gálaműsor Désen.

Hétfőn, augusztus 19-én 11-11.30 között Kolozsvár polgármestere és más hivatalosságok találkoznak a résztvevőkkel a sétatéri Kaszinó fogadótermében. 19 órától pedig a Kolozsvári Magyar Napok nyitógálája alkalmával lépnek fel a kolozsvári amatőr néptáncegyüttesek a Kolozsvári Magyar Operában. Ezt követi 22.00 órától a Heltaiban szervezendő Nemzetközi Táncház.

Kedden, augusztus 20-án ismét a kolozsváriaké a fesztivál: délután 5 órakor indul a hagyományos népviseleti felvonulás a Heltai Alapítvány – Szent György/Béke tér – Főtér útvonalon, ezt a Mátyás-szobor előtti tánc-kavalkád, a Szent Mihály templomban tartandó Ünnepi Áldás követi.

19.00 órától kezdődik a 15. Szent István-napi Néptánctalálkozó kolozsvári zárógálája a főtéri nagyszínpadon, amelyen a résztvevő külföldi együttesek mellett fellép még a kolozsvári Dor Transilvan Táncegyüttes, valamint a házigazda Szarkaláb Néptáncegyüttes is. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS