2018. október 17. szerdaHedvig
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kibővült a Kolozsvári Magyar Filmnapok kínálata: rengeteg filmet vetítenek

2013. augusztus 16. 16:44, utolsó frissítés: 2013. augusztus 18. 19:43

Kibővült programmal várják a Kolozsvári Magyar Filmnapok szervezői az érdeklődőket augusztus 19–25. között, a már megszokott Kolozsvári Filmszemle mellett Filmhíd néven új szekciót is indítanak, amellyel a helyi és a máshol élő filmesek között akarnak kapcsolatot teremteni. Ezzel összefüggésben pedig a helyszínek száma is kibővült, a már megszokott Tranzit Ház és TIFF-ház mellett idén a Művész moziban is lesznek vetítések – jelentették be mai sajtótájékoztatójukon a szervezők: Könczei Csilla, Schneider Tibor, Jakab Benke Nándor, Lakatos Róbert és Szenkovics Dezső.

Az eddigi három filmnapokhoz hasonlóan a Tranzit Alapítvány, az Erdélyi Magyar Filmszövetség és a Sapientia EMTE által szervezett eseményen idén is bemutatkoznak a városhoz kapcsolódó filmes műhelyek, így a Video-Pontes Stúdió, a Kolozsvári Televízió, a Filmtett Alkotótábor, a Minimum Party, a kukker.ro és a Transindex Tv.

Emellett folytatódik a kolozsvári színészek filmes munkáit bemutató sorozat is, az aktív színészek közül Váta Loránd és Bogdán Zsolt, míg retrospektív a nemrég elhunyt Lohinszky Loránd szerepeiből válogattak a szervezők. Így láthatja a közönség a Tréfa c. magyar filmet, amelyben Váta szerepelt, illetve a több filmes fesztiválon is díjazott Aglaja c. alkotást is, amelyben Bogdán Zsolt látható. A Lohinszky Lorándra emlékező blokkban Mihályfy Sándor Ábel c. filméjt, Palásthy György Retúr c. filmjét és Simó György Apám néhány boldog éve c. filmjét láthatja a közönség. A szervezők lehetőség szerint minden vetítés után beszélgetést is szerveznek, ezeknek a házigazdája Jakab Benke Nándor, a Filmtett és a kukker.ro szerkesztője lesz.A Kolozsvári Magyar Filmszemle programjából Tárkányi János a 70-es, 80-as évekből származó amatőr filmes váltogatását, illetve Tóth Orsolya a második világháború előttről származó amatőr filmes váltogatását emelték ki a szervezők, de emellett a Szomszédnéni Produkciós Iroda hazai fellépéseiből is láthatunk egy válogatást, egészen a korai évekből is. Érdekesnek ígérkezik az utóbbi évek „filmes mozgását” bemutató plakát, könyv és folyóirat kiállítás, amelyet a Tranzit Ház emeltén szerveznek meg.

A Filmhíd szekcióban minden délelőtt 11 órától a gyerekeknek lesznek vetítések, a Magyar népmesék sorozatot két bábfigura moderálásával nézhetik újra a legkisebbek. A szervezők hangsúlyozták: azt szeretnék, ha szociális élményt is jelentene a mozizás a gyerekeknek, ezért lesznek a bábok is meghíva, hogy ne csak olyan legyen, mintha otthon leültek volna a tévé elé.

A szekcióban vetítésre kerülő nagyjátékfilmek közül Prikler Mátyás Köszönöm, jól! c. filmjét, amelyet egyébként a TIFF-es is vetítettek, illetve Jankovics Marcell Fehérlófia és Az ember tragédiája c. animációját ajánlották, de többek között vetítik Rudolf Péter: Üvegtigris 3., Orosz Dénes: Poligamy, illetve a 100 éves kolozsvári filmgyártás tiszteletére Zágoni Bálint: Janovics Jenő, a magyar Pathé c. filmjét is.Emellett az Erdélyi Magyar Filmszövetség jóvoltából a TIFFszeredán látható Filmkockát is felállítják a szervezők, ezekben olyan filmbeillő, humoros, hátborzongató, esetleg drámai történeteket lehet megosztani, amelyek másokat is érdekelhetnek. De hasonló módszerrel kolozsvári álomgyűjtés is lesz, azt egy magyarországi csapat végzi.

A részletes, időpontokra és helyszínekre lebontott program itt érhető el. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS