2018. október 22. hétfőElőd
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Föld alatt terjeszkedik a budapesti Szépművészeti Múzeum

2008. december 29. 12:00, utolsó frissítés: 12:00

Évi 700-800 ezer látogató színvonalas fogadását teszi lehetővé a budapesti Szépművészeti Múzeum 2009-ben kezdődő bővítése: a föld alatti új szárny építése - mondta el Baán László főigazgató az MTI-nek. A nyolcezer négyzetméteres új részben előadó- és időszaki kiállítóterem, fogadótér, kávézó, étterem, múzeumi bolt és gyermekfoglalkoztató is helyet kap.

A múzeum térszint alatti bővítése a következő évek egyik legnagyobb új építésű budapesti kulturális beruházása; a 3,7 milliárd forintos projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 3,3 milliárdos uniós támogatással valósul meg. A múzeum homlokzatát még a legalsó szintről is meg lehet majd pillantani, és a timpanon oszlopai a föld alatt is meghosszabbodnak.

"Az épület így organikusan is folytatódik tovább, az új szárny építészeti formanyelve ezáltal is kapcsolódik a régi épülethez. Karácsony Tamás tervező folyamatosan igyekezett jelezni, hogy ez nem egy különálló szárny; együtt él majd a régi az újjal" - tette hozzá Baán.

A bővítés egyetlen felszíni eleme egy 9 x 9 méteres üvegkocka lesz a múzeum előtti járdaszigeten. Az újjáépült múzeumba három ponton lehet majd bejutni: lesz egy bejárat az üvegkockán keresztül, egy asszimetrikus bevágás a homlokzat lépcsőjében, melynek segítségével a bővítés felső szintjére jut a közönség, illetve a Városliget felől egy harmadik bejárat az éttermi részbe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS